Vláda uznala nezávislost Kosova a schválila investice v Ústeckém kraji

Teplice - Vláda na svém jednání v Teplicích rozhodla o uznání nezávislosti Kosova. Česko s ním naváže diplomatické styky a otevře v Prištině velvyslanectví. Kabinet také schválil prodej Technoexportu a Strojimportu. Jména nových majitelů obou exportérů by mohla být známa do konce letošního roku. V obou podnicích stát drží téměř stoprocentní podíly. Větší část jednání se vláda zabývala situací v regionu.

Vláda podpořila vybudování kampusu ústecké univerzity - kraj totiž zaostává v počtu vysokoškoláků za zbytkem republiky. V Ústí nad Labem se má také vybudovat justiční palác. Zároveň ministři podpořili stavbu věznice v Rapoticích na jižní Moravě. Oba projekty by měl zajišťovat soukromý investor, který je pak bude provozovat dalších 25 let. Během této doby stát náklady na stavbu splatí.

Vláda se také shodla na souboru opatření na revitalizaci Terezína. Město se totiž dlouhodobě potýká s finančními problémy a stále se úplně nevzpamatovalo z povodní v roce 2002. Podle vicepremiéra Jiřího Čunka by v Terezíně mohla v budoucnu sídlit detašovaná pracoviště některých ministerstev. Čunek dále přislíbil dotace ve výši 220 milionů na rozvoj města a dobudování protipovodňových opatření.

Terezín
Zdroj: ČT24