Roudnice bojuje za opětovné spuštění semaforů

Hradec Králové - Spor o dopravní semafory na silnici mezi Hradcem Králové a Prahou spolu vedou obec Roudnice a královéhradecký magistrát. Semafory, které se postavily kvůli stavbě dálnice D11, jsou po roce provozu vypnuté a starosta vesnice zatím marně bojuje o to, aby znovu fungovaly. I když má podporu policie, dopravní odbor magistrátu je odmítá zapojit.

Již instalované a funkční semafory by stačilo jen zprovoznit. „Pokud tam ty semafory jsou a je možné je jednoduchým otočením knoflíku spustit, tak by dopravní situaci rozhodně jen prospěly,“ předkládá stanovisko policie Stanislav Blažek z dopravního inspektorátu královéhradecké policie.

Podle starosty Roudnice nad Labem Martinem Bitvarem (NESTR) se ne křižovatce během období, kdy na ni fungovaly semafory, nestala žádná havárie. „Dřív tam bývalo hodně nehod, některé i se smrtelnými úrazy,“ dodává Bitvar.

I když se práce na D11 utlumily, přes křižovatku projede 250 náklaďáků denně, které jezdí na stavbu obří křižovatky u Opatovic nad Labem. Ta má propojit dálnici D11 s rychlostní silnicí R35.

Magistrát svoji nechuť k zapojení semaforů vysvětluje tím, že nesouhlasí s trasou, po které by měla nákladní auta vozit písek na stavbu k Opatovicím. „Nebudeme nic namítat proti spuštění semaforů, pakliže ministerstvo dopravy stanový jinou trasu pro dostavbu silnice R35,“ předkládá stanovisko magistrátu jeho mluvčí Václav Svoboda.

Silničáři ale navrženou trasu považují za tu nejvhodnější. Roudnice se tak spuštění semaforů v nejbližší době zřejmě nedočká.