Hlavní smlouvu o radaru posvětila vláda, řada je na parlamentu

Praha - Kabinet oficiálně schválil česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech. K podpisu parlamentu ji ale předloží až společně s druhou (SOFA), která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků na našem území. Vláda také předpokládá, že společně budou i obě smlouvy podepsány se Spojenými státy, zvláště poté, co se podpis hlavní smlouvy z počátku května odložil zatím na neupřesněný termín. Vyhráno kabinet Mirka Topolánka dnešní ratifikací smlouvy ale rozhodně nemá, získat ve sněmovně pro oba dokumenty většinu nebude snadné.

Křehká většina pro radar 

Při schvalování smluv o radarové základně bude parlament absolvovat dvojí typ hlasování. Zatímco k přijetí hlavní smlouvy bude stačit většina z přítomných zákonodárců v každé z parlamentních komor, pro souhlas s pobytem amerických vojáků na českém území bude vláda potřebovat absolutní většinu všech zákonodárců, tedy 101 hlasů z 200 poslanců a 41 senátorů z celkem 81.

Z procedury schvalování vyplývá, že pro vládu bude nejobtížnějším krokem vyslovení souhlasu s pobytem amerických vojáků v Česku. Ve sněmovně totiž v tomto případě bude potřebovat 101 aktivních hlasů. Pokud kabinet nepodpoří někdo z opozičního tábora, bude třeba všech 100 hlasů koaličních poslanců a ještě podpora někoho ze tří nezařazených poslanců - Miloše Melčáka, Michala Pohanky nebo Evžena Snítilého. Ti ale s podporou váhají.

Pokud dohody schválí obě komory parlamentu, budou předloženy k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi.

Dvě smlouvy pro dva ministry

Podmínky hlavní smlouvy dojednali čeští politici na jaře během summitu NATO v Bukurešti, podepsat ji měli v Praze v květnu ministři zahraničí Česka a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová. Ta ale nakonec svou návštěvu odložila, nejspíše na červen nebo červenec.

Vláda přepokládá, že obě smlouvy by mohly býtv létě podepsány společně. Druhá doplňková smlouva SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojáků na našem území, ještě ale dojednána není. Největší a poslední spory se týkají daní.

Podmínky smlouvy: Zodpovědnost i ochrana

Přesný text smluv podléhá utajení, ministerstvo zahraničí o něm proto mlčí. Nedávno ale potvrdilo informace o některých podmínkách, které obsahuje hlavní smlouva o radaru.

Podle ní výpovědní doba smlouvy k základně je jeden rok pro obě strany, stejně dlouhou dobu mají Spojené státy na odklizení zařízení. Česká republika bude za určitých podmínek zodpovědná za možné škody vzniklé provozem amerického radaru, pokud by jejich příčinou bylo opomenutí z české strany.

Hlavní česko-americká smlouva o radaru zaručí Čechům přednostní ochranu před možným raketovým útokem více střel na Evropu. Česká republika se bude moci také podílet na vývoji prováděcích plánů, tedy předem naprogramovaného návodu pro nasazení systému protiraketové ochrany v Evropě. 

Vojenský prostor
Zdroj: ČT24