Česká televize nabídne veřejnou konfrontaci názorů o výstavbě radaru

Praha - Hlavní smlouva o výstavbě radaru v Česku i smlouva SOFA, která upravuje podmínky pobytu personálu na plánované americké základně v Brdech, by mohly být podepsány zástupci americké i české strany zřejmě v červenci. Jakmile budou doladěny poslední detaily, bude na rozhodnutí vlády, kdy pošle dokumenty do parlamentu.

Opozice s vládním záměrem nesouhlasí, proti radaru je také většina české veřejnosti. Více než rok organizují nejrůznější občanská sdružení a iniciativy protestní akce a demonstrace, aby dosáhly vypsání referenda o radaru nebo jeho stavbě přímo zabránily.

Česká televize nabídne v mimořádném vydání Otázek Václava Moravce konfrontaci názorů zastánců i odpůrců výstavby radarové základny. Dvouhodinový speciál vysílaný netradičně ze Společenského domu obce Borovno, která se nachází asi 3 kilometry od uvažovaného místa výstavby radaru, představí široké spektrum názorů politických špiček a zároveň umožní lidem v sále pokládat jim přímé otázky.

Vládní stanovisko ohledně radaru budou v diskuzi obhajovat místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, místopředseda vlády Martin Bursík a ministr Cyril Svoboda. Prostřednictvím telemostu zasáhne do debaty Štefan Füle, český velvyslanec při NATO. Oponovat jim budou stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a poslanec Evropského parlamentu Miloslav Ransdorf.

Mimořádné Otázky Václava Moravce s radarovou tematikou vysílá Česká televize v neděli 25. května od 12 hodin na ČT 1 a ČT24, kde poběží druhá část diskuze. Celý pořad mohou diváci sledovat i prostřednictvím internetového vysílání na webových stránkách ČT24.