Na falešných nehodách se podle inspekce podíleli i policisté a vojáci

Praha - Policisté ve svých řadách odhalili další hříšníky. Inspekce ministerstva vnitra v akci Užovka vypátrala ve spolupráci s pojišťovnou organizovanou skupinu, která měla fingovat dopravní nehody a následně uplatňovat pojistné plnění. Na podvodech se kromě civilistů podíleli i dva policisté a dva vojáci.

Podle Inspekce ministra vnitra vše organizoval bývalý policista. Ten posílal do terénu s předem nabouraným autem svého známého. K nahlášené nehodě potom přijel smluvený policista, který udělal záznam pro pojišťovnu, a ta škodu vyplatila. Členové skupiny se nakonec o peníze podělili. Tímto způsobem se čtrnáctičlenné skupině údajně podařilo podvodně získat 633 tisíc korun. V získání dalšího 1,4 milionu jim zabránila právě akce Užovka.

„V té skupině byli dva policisté, dva bývalí policisté, z nichž jeden je v současné době strážníkem městské policie. Dále tam byli dva příslušníci armády a osm civilních osob,“ uvedl ředitel Inspekce ministra vnitra Zdeněk Pelcl. Zadržení policisté pracovali u dopravní služby Okresního ředitelství Mělník a Praha, vojáci sloužili v Klatovech a Jincích. Jejich nadřízení už byli o záležitosti informováni. Členové skupiny byli obviněni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, podplácení a pojistného podvodu.

Podle statistik počet policistů podílejících se na pojistných podvodech meziročně stoupá. Podobný trend je patrný i v počtu strážců zákona, kteří měli vzít úplatek. Loni bylo ze spáchání trestného činu podezřelých 238 policistů, tedy o šestnáct procent více než v roce 2006.