Pohřešovaných dětí každým rokem přibývá

Praha - Ztracených dětí každým rokem přibývá, za posledních sedm let o tři tisíce. Dvě třetiny přitom připadají na krátké útěky dětí z výchovných ústavů. U nás je zatím posledním případem nezvěstný devítiletý Jakub z Havlíčkova Brodu. Policie po něm bez výsledku pátrá už osmnáct dnů. Podle policie se devadesát devět procent dětí najde, roste ale i počet nevyřešených případů. Jako Mezinárodní den pohřešovaných dětí se označuje 25. květen, který připadá na tuto neděli.

Policie prověřuje verzi, že za zmizením Jakuba stojí německý pedofil nebo člověk, kterého svědci viděli v parku. „Jedná se o muže, který měl na krku fotoaparát a mohl by mít s Jakubovým zmizením něco společného,“ informovala mluvčí východočeské policie Lenka Burýšková.

Podle dětského psychologa Petra Klímy může za nárůst pohřešovaných dětí změna výchovy, pokles omezení a méně restrikcí vůči dětem, které pak mají pocit, že mohou daleko víc. „Jsou podstatně větší možnosti, aby se děti buď skrývaly, pokud záměrně utíkají, nebo jsou i větší možnosti, aby se staly obětí nehody nebo trestného činu,“ říká Pavla Kopecká z Policejního prezidia ČR.

Národní výstražný systém, který by okamžitě upozornil na zmizení dětí, se teprve plánuje. Kromě krizové linky a médií má zahrnovat i dopravní systémy. „Na dopravních návěštích by ihned po vyhlášení pátrání po dítěti byl jeho krátký popis, eventuálně značka a popis auta, ve kterém je dítě unášeno,“ popisuje ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Podle ministerstva vnitra musí být systém zapojen i do jeho evropské obdoby. To naráží na problémy, není jasné, kdo by ho provozoval a financoval.

Ministerstvo vnitra vznik celostátního vyhledávacího a výstražného systému podporuje. Kvůli množství překážek ale zůstává pouze u ideového záměru. Není tak zatím jasné, kdy by měl být celý systém spuštěn a na kolik by měl přijít peněz.

Vydáno pod