Výjezdní zasedání vlády (21. května - Teplice)

Teplice - Vláda na svém výjezdním jednání v Teplicích rozhodla o uznání nezávislosti Kosova. Kabinet také v Teplicích projednal a oficiálně schválil hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech a doporučil prezidentovi Václavu Klausovi, aby odvolal bývalého náčelníka generálního štábu Pavla Štefku, který se měl stát velvyslancem v Uzbekistánu. Ministři podpořili i prodej Technoexportu a Strojimportu. Pro prezentaci České republiky na světové výstavě EXPO 2010 v Číně naopak kabinet vyčlenil zhruba půl miliardy korun, dalších 800 milionů se chystá každý rok uvolnit pro kraje, které jsou postiženy těžbou uhlí a výrobou energie z něho.

Vláda podpořila i vybudování kampusu ústecké univerzity - kraj totiž zaostává v počtu vysokoškoláků za zbytkem republiky. V Ústí nad Labem se má také vybudovat justiční palác. Zároveň ministři podpořili stavbu věznice v Rapoticích na jižní Moravě. Oba projekty by měl zajišťovat soukromý investor, který je pak bude provozovat dalších 25 let. Během této doby stát náklady na stavbu splatí.

Schválen byl také soubor opatření na revitalizaci Terezína, jemuž chce stát pomoci s obnovou památek. Prošel i návrh na obnovu terezínského památníku z peněz státního rozpočtu bez spoluúčasti města.

Ministři také schválili novelu zákona o zaměstnanosti, která předpokládá opětovné sjednocení lékařské posudkové služby pod Českou správu sociálního zabezpečení. V červenci 2006 se část posudkových lékařů přemístila na úřady práce. Důvodem opětovného sjednocení posudkové služby jsou podle ministerstva práce a sociálních věcí kapacitní problémy.

Prošel také návrh zákona, který zpřísňuje postihy za týrání zvířat a také nově upravuje podmínky přepravy zvířat.

O 14 dní se ale odložilo projednání návrhu zákona o nakládání s těžebním odpadem, který vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič se raduje ze schválené žádosti o prostředky na očkování přežvýkavců proti katarální horečce. Očkování bude zčásti hradit Evropská unie, stát by měl doplatit zbytek.

Vláda také rozhodla, že stát vstoupí do obecně prospěšné společnosti Collegium Bohemicum, která se zabývá česko-německými vztahy.