Aktivisté Greenpeace protestovali proti jadernému fóru

Praha - Sedm aktivistů mezinárodního ekologického hnutí Greenpeace protestovalo ve středu pozdě večer v Praze proti nadcházejícímu Evropskému jadernému fóru. Při další ze svých netradičních akcí promítali na panorama Hradčan z nedalekého mostu Legií obří hesla upozorňující na rizika jaderné energetiky. Chtěli tak varovat před podle nich nepřípustnou snahou průmyslu ovlivnit závěry fóra a prosadit oslabení standardů jaderné bezpečnosti v EU.

Výsledkem diskusí fóra, které začíná ve čtvrtek v Praze, mají být konkrétní doporučení pro Evropskou komisi, jak dál postupovat v jaderné energetice. Mezi účastníky bude premiér Mirek Topolánek, předseda Evropské komise José Barroso, slovenský premiér Robert Fico a vysocí představitelé dalších členských států EU a evropských institucí.

Vedoucí jaderné kampaně Greenpeace Jan Beránek řekl, že ve čtvrtek se budou konat další protesty podobného charakteru, budou však podle něho „akčnější“.

Hnutí Greenpeace se vyznačuje netradičními akcemi, které pořádá na protest proti věcem, s nimiž nesouhlasí. Letos v dubnu například jeho členové obsadili ve vojenském prostoru Brdy místo, kde má stát americký protiraketový radar. V prosinci 2007 zase zabrali třísetmetrový komín Elektrárny Prunéřov II. Ve výšce 150 metrů protestovali proti globálnímu znečišťování země skleníkovými plyny.