Praha se hodlá vypořádat s bezdomovci, dnes představí akční plán

Praha - Metropoli stále trápí problémy s lidmi bez domova. Bezdomovců je v hlavním městě podle oficiálních údajů na dva tisíce, podle neziskových organizací jich však může být až šest tisíc. Právě dnes probíhá v pražském Kongresovém centrum mezinárodní konference, kde se odborníci snaží nalézt způsob, jak se s problematikou bezdomovectví co nejefektivněji vypořádat.

Radní pro oblast sociální a bytové politiky hlavního města Jiří Janeček (ODS) by dnes měl na konferenci představit tzv. akční plán pro Prahu, který by zde měl být mezinárodními odborníky projednán. „Jeho cílem je co nejvíce omezit negativní dopady bezdomovectví na Pražany a pokusit se začlenit bezdomovce do normálního života. Nejsou to ale jen prázdná slova na papíře, plán je výsledkem několika dlouhodobých experimentů,“ vysvětluje Janeček. Radnice pořádá rekvalifikační kurzy, výsledky se již dostavily - na 250 bezdomovců se povedlo dlouhodobě zaměstnat.  

Ve Vídni je situace podobná, vyskytuje se zde kolem tří tisíc bezdomovců. Tamější radnice ale řeší situaci spíše prevencí, snaží se, aby lidé bydliště vůbec neztratili: „Poskytujeme rady, i finanční pomoc, aby složitou situaci zvládli,“ uvádí vedoucí Úřadu pro ochranu bydlení ve Vídni Renate Kitzman.

Prevence je cesta, kterou se nyní vydává i Praha: „Z finančního hlediska je pro město mnohem dražší, když se člověk dostane na ulici, než když ho dokážeme určitým preventivním krokem udržet ve svém přirozeném prostředí,“ konstatuje radní Janeček.

Akční plán, který bude dnes představen, obsahuje několik fází práce s bezdomovci. Jedná se o monitoring, spolupráci s neziskovými organizacemi, o resocializaci lidí bez domova, ale i o spolupráce s psychiatry. „Systém je velmi propracovaný, poprvé je vypracován takto komplexně,“ tvrdí Janeček a dodává: „spousta dílčích programů, který plán obsahuje, je již odzkoušených.“

Vydáno pod