Za porušení dopravních předpisů budou v Německu až dvojnásobné pokuty

Berlín - V Německu se za nedodržení povolené rychlosti a jízdu pod vlivem alkoholu zřejmě budou od příštího roku udělovat až dvojnásobné pokuty oproti dosavadním částkám. V případě závažného ohrožení ostatních účastníků silničního provozu může motorista dostat pokutu ve výši až 3000 eur (přes 75 000 korun), tedy několika běžných českých platů.

Řidič přistižený při překročení limitní rychlosti bude muset možná už od příštího roku počítat s pokutou o 60 procent vyšší než dosud. To znamená, že pokud rychlost povolenou v daném úseku překročí o 21-25 kilometrů v hodině, sáhne do peněženky v blokovém řízení pro 80 eur (přes 2000 korun). Dosud to je v obci i mimo obec 50 eur.

I tak ale německé pokuty za relativně mírné přestupky nedosáhly horní úrovně těch českých. Na českých silnicích hrozí za stejné provinění vůči pravidlům v obci pokuta ve výši 2500 korun, mimo obec 1000 korun.

Za výraznější překročení povolené rychlosti však už bude kromě stržených bodů hrozit v německých obcích pokuta až 680 eur a mimo obec 600 eur. Dosud v Německu hrozí největší pokuta za překročení rychlosti, tedy při jízdě v obci rychlostí o 70 kilometrů za hodinu vyšší než umožňují pravidla, ve výši 425 eur. To je zhruba stejně jako v Česku, kde činí v tomto případě maximální sazba 10 000 korun.

Pokud navíc motorista pojede pod vlivem alkoholu nebo drog, mohou mu strážci pořádku na silnicích udělit místo dosavadních 1500 až 3000 eur pokuty. V Německu se přitom za volantem toleruje až 0,5 promile alkoholu v krvi.

Maximální peněžní postihy však budou ukládat v případě výrazných nebo několikanásobných či opakovaných porušení pravidel. Přísněji než dosud se má posuzovat také jízda na červenou nebo jízda v nezpůsobilém vozidle. Podle německého ministra dopravy Wolfganga Tiefensee musí s výrazně vyššími pokutami počítat obzvlášť bezohlední řidiči.

Opatření chystá německá vláda navzdory tomu, že loni bylo v zemi zaznamenáno poprvé méně než 5000 úmrtí následkem dopravních nehod. Jejich počet 4970 je nejnižší od zavedení této statistiky v roce 1953 a v poměru k počtu obyvatel je obětí výrazně méně než například v Česku.

Vládní návrh novely příslušného zákona a předpisů silničního provozu ještě musí schválit parlament, ale vzhledem k jasné většině vládních sociálních a křesťanských demokratů má nový katalog pokut velkou šanci na schválení. Tiefensee v rozhlase řekl, že pozitivní signály zaznamenal i ze spolkových zemí.