Část zelených kritizuje své ministry, kteří hlasovali pro radar

Praha - Středeční souhlas vlády s česko-americkou smlouvou o vybudování radaru v Brdech vyvolal napětí ve Straně zelených. Část zelených totiž považuje za porušení stranických usnesení postoj svých ministrů, kteří dohodu s Američany podpořili. Podle neoficiálních informací se pouze jediný zástupce nejmenší vládní strany v kabinetu - ministr školství Ondřej Liška - zdržel hlasování, ostatní byli spolu s občanskými demokraty a lidovci pro.

„Ministři za zelené překročili důvěru a kompetence, které jim strana svěřila. Jejich postoj je unáhlený a nezodpovědný,“ řekla dnes poslankyně Věra Jakubková. Se svým názorem prý rozhodně není mezi zelenými sama. "Ve straně to vyvolalo negativní emoce, tvrdí. V šestičlenném klubu SZ patří Jakubková společně s Liškou a Olgou Zubovou k těm, kteří se k radaru staví spíše skepticky.

První místopředsedkyně strany Dana Kuchtová už ve středu uvedla, že pokud ministři za zelené skutečně zvedli ruku pro smlouvu, pak porušili usnesení sjezdu i republikové rady. „Myslím si, že takové rozhodnutí je velmi nešťastné a nestandardní,“ řekla Kuchtová.

Stehlíková si nemyslí, že její podpora smlouvy o radaru porušuje usnesení stranických orgánů. „Usnesení republikové rady není zavazující, má doporučující charakter. Hlasovala jsem pro, aby ratifikace mohla pokračovat, aby se k tomu mohli vyjádřit poslanci. Teprve v parlamentu se rozhodne,“ řekla Stehlíková. Souhlas vlády je podle ní dílčí. „A v žádném případě není definitivní odpovědí ČR na nabídku Spojených států,“ dodala.

Jakubková žádá, aby členové kabinetu svůj postoj vysvětlili stranickým kolegům, a to na nejbližším zasedání poslaneckého klubu a na republikové radě. Překvapilo ji i to, že vláda smlouvu schválila nečekaně. Stehlíková uvedla, že republikové radě ráda vysvětlí, proč zvedla ruku pro smlouvu.