Barroso ocenil české přípravy na předsednictví v EU

Praha - Předseda Evropské komise José Barroso dnes v Praze ocenil české přípravy na předsednictví v EU a vyzval Česko aby se podílelo na formování budoucnosti Evropské unie. Barrosu také věří, že do konce roku ratifikují všechny unijní státy Lisabonskou smlouvu. Česká republika by tak v roce 2009 mohla být první zemí, které po přijmutí klíčového dokumentu bude unii předsedat.

Předseda Evropské komise byl dnes hostem diskuse na téma Role národních parlamentů po Lisabonu, která se konala v sídle Senátu. „Šest měsíců budete 'za volantem' Evropy a přispějete ke směřování Evropy v 21.století,“ prohlásil v Senátu Barroso. Česko bude totiž při svém předsednictví možná formovat pravidla fungování unie podle nové reformní smlouvy.

K evropskému projektu by podle Barrosa mohla Česká republika přispět svým ekonomickým potenciálem, technologickou tradicí a také prosazováním lidských práv a svobod. Podle jeho slov by se díky tomu mohla stát vůdčím hráčem Evropské unie.

José Barroso se dnes v Praze setkal i s premiérem Mirkem Topolánkem. Po schůzce předseda EK řekl, že předseda vlády má jasnou představu o prioritách, které bude Česko při svém předsednictví prosazovat. Topolánek nedávno uvedl, že Praha bude klást důraz mimo jiné na liberalizaci zahraničního obchodu, podporu malých a středních firem, odstranění překážek pro volný pohyb osob a zmenšení byrokracie.

Barroso také řekl, že se mu líbí motto českého předsednictví Evropa bez bariér. Doplnil, že některá témata vyplynou také ze současného slovinského a následného francouzského předsednictví. Do české metropole na setkání s Barrosem dnes přijeli také šéfové vlád Visegrádské skupiny (V4), pobaltských zemí a Slovinska.