Policie zkoumá, zda je kampaň proti Bendlovi trestným činem

Praha - Pražská policie se v těchto dnech začala zabývat okolnostmi hanlivé kampaně, která si vzala na mušku středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS). Letáky doručené do některých středočeských domácností i webové stránky na adrese www.antibendl.cz zobrazují Bendla jako boháče se dvěma domy a drahým autem a tvrdí o něm, že mu proto nevadí zdražování a zdravotní poplatky. Hejtman kvůli tomu podal trestní oznámení a kriminalisté nyní podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška zkoumají, zda se autor kampaně dopustil trestného činu.

„Přijali jsme trestní oznámení, v současné době prověřujeme, zda se ve věci vůbec jedná o trestný čin či jiný právní delikt, který by byla oprávněna řešit policie,“ řekl Bernášek ČTK. Jak dlouho prověřování potrvá, nedokázal odhadnout.

Právnička Dagmar Raupachová soudí, že by obsah webových stránek znaky trestného činu mohl mít. Předpokládá však, že policie konkrétního viníka nevystopuje. Podle ní jsou totiž kriminalisté za trestnou činností na internetu stále o několik kroků pozadu. „Můj odhad je ten, že to vyzní do ztracena,“ řekla advokátka ČTK.

Podle Mladé fronty Dnes webové stránky vytvořil na zakázku litoměřický grafik Lukáš Fíla. „Zaregistroval a vytvořil jsem stránky na objednávku od nějakého Petra Strnada. Mám živnostenské oprávnění, je to moje práce,“ řekl listu Fíla. Zakázka se mu prý zdála podivná, přijal ji ale kvůli penězům. Veškeré podklady prý dostával e-mailem, kdo je zadavatelem zakázky, netušil. Jeho jméno údajně figurovalo jen na faktuře, peníze mu dotyčný předával v hotovosti a kontakt na něj nemá.

Policie nyní bude podle Raupachové zkoumat, koho by se případná odpovědnost týkala. „Může jít jak za realizátorem stránek, tak za objednavatelem,“ uvedla. Rozhodovalo by se podle toho, jaký trestný čin by byl podle policie případně spáchán.

Bendl osobu jménem Petr Strnad nezná. Pomluvy podle něj souvisejí s kampaní před letošními krajskými volbami. Největší volební rival Bendlovy ODS - středočeská ČSSD - se od hanlivých stránek i letáků, které byly údajně distribuovány zejména na Kladensku, distancuje. Její zástupci upozornili dokonce na to, že autorem kampaně může být znesvářené křídlo ODS, konkrétně středočeský poslanec Vlastimil Tlustý. Ten už kvůli těmto výrokům podal trestní oznámení pro pomluvu.

Vydáno pod