Poplatky by neměli platit dárci orgánů a lidé v ústavech, shodla se komise

Praha - O poplatcích ve zdravotnictví jednaly odborné komise všech tří koaličních stran čtyři hodiny. Shodly se, že by regulační poplatky ve zdravotnictví by neměli platit dárci orgánů a tkání, lidé v sociálních ústavech s minimálními příjmy a ti, které do ústavu poslal soud, případně by je mohl více podpořit sociální systém. O dalším osudu poplatků rozhodnou špičky koalice v horizontu týdne.

Lidovci a zelení chtějí osvobodit od poplatků děti a důchodce, nelíbí se jim ani pětitisícový limit pro platbu poplatků, podle nich by strop měl být maximálně dvě procenta z ročního příjmu. Ministerstvo zdravotnictví vedené Tomášem Julínkem (ODS) ale na poplatcích nic měnit nechce.

Termín schůzky takzvané koaliční devítky zatím podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře nebyl určen. Je možné, že se uskuteční až poté, co Ústavní soud 28. května rozhodne o požadavku opozice na úplné zrušení poplatků. Zároveň uvedl, že se K9 nesejde později než 3. června, kdy se koná schůze poslanecké sněmovny.

Obě menší koaliční strany na minulém jednání komise vznesly kromě návrhů na zrušení poplatků pro děti a část důchodců i požadavek, aby vybrané peníze od pacientů směřovaly do zdravotního pojištění, nikoliv jako dosud zdravotnickým zařízením a lékařům.

Od ledna se platí 30 korun u lékaře a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Za první čtyři měsíce letošního roku už dali lidé za zdravotnické poplatky zhruba dvě miliardy korun.

Vydáno pod