Stávku odborářů podpoří také dopravci

Praha - Hodinovou výstražnou stávku odborářů, která proběhne 24. června, podpoří i Odborový svaz dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (OS DOSIA). V mnoha městech Česka se tak zřejmě zastaví doprava. Ve stejný den budou také protestovat zdravotníci proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Odboráři z OS DOSIA nejsou členy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), která stávku v úterý na protest vládním reformám vyhlásila. O podpoře požadavků ČMKOS proto rozhodli zástupci odborářů z dopravních podniků po svém jednání až dnes.  

„Pravděpodobné je, že víc než polovina odborářů se k tomu připojí. Ten odpor je velmi velký,“ prohlásil předseda OS DOSIA Rejský. Odboráři navíc očekávají, že by se k nim mohla připojit i řada dalších kolegů, kteří nejsou členy odborů.

Rozsah a způsob, jímž se ke stávce připojí odborářské organizace v jednotlivých městech, bude známý až příští týden. Zda se bude stávkovat také v Praze, Rejský zatím neví. „V metropoli je složitější situace. Těch organizací je tam víc, ale některé se také připojily,“ vysvětlil.

Odboráři vládu obviňují, že při současném růstu inflace přijala opatření, jimiž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví i veřejné sféře a chce dále „útočit“ na jejich práva.

Už v pondělí 9. června budou protestovat učitelé, kteří chtějí zavřením škol dosáhnout zvýšení platů.