Ústav hematologie se nesloučí s Všeobecnou fakultní nemocnicí

Praha - Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) se nakonec nesloučí se Všeobecnou fakultní nemocnicí. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se rozhodl, že ho propojí s nemocnicí formou akciového holdingu.  Ústavu tak zůstane jedna z nejuznávanějších světových akreditací JCI, může si nechat své jméno a bude formálně samostatný. Informoval o tom server iHned.cz.

„Ústavu zůstanou všechny akreditace a to je důležité. Hlavně ale chceme, aby si ústav zachoval i své známé jméno a určitou míru samostatnosti,“ řekl serveru Julínek. Server ale připomíná, že propojení ÚHKT s VFN formou holdingu nebo úplnou samostatnost, kterou prosazoval bývalý šéf ústavu Pavel Klener, Julínek odmítal. Ministr, který chtěl úplné sloučení, Klenera mimo jiné i kvůli tomu před půl rokem odvolal. „Já jsem panu ministrovi holding navrhoval, ale on mi řekl, že je to vyloučené. Obrat pana ministra mě ale nepřekvapuje, protože obraty jsou u něj na denním pořádku,“ řekl serveru přední český onkolog Pavel Klener.

„Na druhou stranu holding zajistí kontinuitu ústavu a věřím, že i kvalitu zdravotní péče pro pacienty,“ dodal. Úplným sloučením by podle něj ústav přišel o svou jedinečnost, což by se prý mohlo na péči o pacienty odrazit. „Nikdo by pak nemohl zaručit, že by vysoká kvalita zdravotní péče v ústavu zůstala stejná,“ dodal Klener.

K většímu propojení, než je dnes, ale podle serveru mezi ÚHKT a VFN určitě doje. Julínek chce totiž propojením ÚHKT a VFN ušetřit několik desítek milionů korun, které by měly jít na léčení pacientů. „Když vám fungují dvě laboratoře přes ulici a dělají totéž, tak náklady na provoz těchto laboratoří a jejich vytížení nejsou takové, aby se laboratoře zaplatily. Přesnou částku, která se propojením s VFN uspoří, ještě neznáme, ale budou to desítky milionů,“ řekl Julínek.

Proti sloučení ÚHKT s VFN již loni vystoupila Česká lékařská komora a lékařské a zdravotnické odbory. Nesouhlasnou petici podepsalo už víc než 6000 lidí. Zaměstnanci se báli rušení ÚHKT, proto také několikrát demonstrovali. Bezprostředním podnětem k protestům bylo odvolání profesora Klenera z postu ředitele ústavu.