Bublan: Nechci sankce pro řidiče a odvolání „kamarádů Ivana Langera“

Praha -  Řidiči by neměli být sankcionováni za to, že zavolají policii k dopravní nehodě, která nepřekročila stanovený limit způsobení škody, domnívá se stínový ministr vnitra František Bublan. Mezi námitkami k návrhu nového zákona o policii a dalších norem, které s ním souvisí, uvádí také obavy ze zvyšování politického vlivu na policii v případě nového uspořádání krajských policejních správ a nelíbí se mu ani to, že by pojišťovny měly mít přístup k policejním informacím o řidičích.

Návrh nového zákona o policii a dalších norem, které s ním souvisí, podpořila sněmovna v prvním čtení koncem března. Včera ho schválil také sněmovní výbor pro bezpečnost, i přes určité námitky sociálních demokratů. Pokud vládní návrh projde i ostatním schvalovacím řízením, mohl by začít platit v roce 2009.

Laik pojišťovákem

Sociálnědemokratičtí poslanci chtějí například úplné zrušení stotisícového limitu škody způsobené při automobilové havárii, opravňující volat policii. Pokud by limit zůstal zachován, chceme, aby zavolání policie bylo bez sankcí, protože laik nepozná, jaká je opravdová cena poškozeného vozu, uvedl stínový ministr vnitra František Bublan.

Bublan se staví také proti tomu, aby pojišťovny mohly získávat od policie informace o přestupcích a bodových ztrátách řidičů. Považuje to za nespravedlivé, pojišťovny by podle něho měly výši pojistného určovat podle jiných ukazatelů.

Kamarádi Ivana Langera

Kritické námitky má Bublan i ke krajským policejním správám. Vzniknout by jich podle nového zákona mělo 14 sloučením okresních ředitelství policie. Záměr ministerstva, aby krajská ředitelství financoval resort, nikoli policejní prezidium, by mohlo podle ČSSD vést ke zvyšování politického vlivu na policii. Nechci, aby příští vláda všechny policejní ředitele vyměňovala proto, že „to jsou kamarádi Ivana Langera,“ uvedl Bublan.

Řadu výhrad má k vládnímu návrhu zákona o policii také bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc. Nelíbí se mu například pravomoc policie vstupovat do médií v případě závažného ohrožení bezpečnosti lidí. Podle Tejce je formulace, která takovou možnost zavádí, vágní a umožňuje vládním politikům vystoupit v médiích kdykoli.

Policie
Zdroj: ČT24