Starostové a policie budou uzavírat smlouvy o bezpečnosti

Brno - Starostové by v budoucnu měli víc ovlivňovat, jak budou policisté v jejich městě nebo obci pečovat o bezpečnost a pořádek. Obě strany si podmínky spolupráce stanoví v takzvaných koordinačních smlouvách. Ty budou obsahovat popis bezpečnostních problémů v regionu a dohodu, jak je řešit. Novinářům to dnes v Brně řekl ministr vnitra Ivan Langer.

Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů může starosta jako problém vnímat třeba to, že kolem školy jezdí rychle auta. S policisty by se v takovém případě například dohodl, že z rozpočtu města či obce se nakoupí příčné prahy zpomalující provoz. Současně se domluví, že policisté, ať již Policie České republiky nebo obecní policie, pokud je zřízena, budou veleni do hlídek v době, kdy děti chodí do školy a ze školy, řekl Martinů.

Langer a Martinů se dnes v Brně setkali s desítkami starostů z jihu Moravy. „Drtivá většina starostů je přesvědčena, že policistů na ulici je málo,“ uvedl Langer. Starostové prý také vítají reformu policie, při níž se změní členění územních správ. Až reforma skončí, hranice policejních krajů se budou shodovat s kraji samosprávnými.

Například současná jihomoravská policejní správa se rozdělí na tři části a nová krajská ředitelství vzniknou ve Zlíně a Jihlavě. Vznik jihlavského ředitelství přijde na 40 milionů korun, hotovo má být v lednu 2010, upřesnil dnes Langer. Zlínské si vyžádá padesátimilionovou investici. Reforma skončí v lednu 2012.

Podle Langera přijde reforma policie asi na miliardu korun, investice se však částečně zaplatí z prodeje nepotřebného majetku. Například v Karlových Varech je ho za 400 až 500 milionů korun, dodal.