Při stávce odborářů budou Pražané nejspíš chodit pěšky - nepojede metro

Praha - Během červnové stávky odborářů nebude zřejmě fungovat pražská doprava. Předsedové odborových organizací potvrdili, že nespokojení řidiči metra, tramvají i autobusů nejen v hlavním městě zvažují, že se k hodinovému protestu připojí. Výstražnou stávku jako "upozornění vládě, aby dělala politiku přijatelnou pro veřejnost" naplánovaly odbory na 24. června od jedné do dvou hodin odpoledne. Dopravní podnik rozhodnutí dopravců považuje za nátlakovou akci. "Berou si cestující jako rukojmí," uvedl jeho mluvčí Ondřej Pečený.

Dopravní podnik hlavního města Prahy chce s odboráři ještě jednat. „Není problém, aby vyjádřili nesouhlas jiným způsobem, než že zastaví pražskou dopravu a doplatí na to tisíce pasažérů,“ dodal Pečený.

Autobusáci i tramvajáci

Luboš Olejár, předseda odborové organizace, která zastupuje některé pracovníky pražského metra, odhaduje, že se akce účastní více než dvě třetiny zaměstnanců. „Bude zastaveno metro, budou uzavřeny stanice,“ potvrdil. Pražské metro denně přepraví zhruba 1,3 milionu cestujících.

Odborový svaz dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy, pod který patří většina odborových dopravních organizací, ohlásil účast ve stávce a podporu požadavku ČMKOS ve čtvrtek, jisté ale nebylo, kolik zaměstnanců a jakým způsobem se ke stávce připojí.

Nyní je jasné, že o účasti kromě strojvedoucích pražského metra uvažují i řidiči tramvají a autobusů. Do stávky se jich zapojí více než šedesát procent, domnívá se předseda odborového sdružení „autobusáků“ Jiří Čada.

Nepokojný měsíc před úřadem vlády

Záměr stávkovat oznámila odborářská konfederace tento týden po jednání odborových předáků. Na hodinu se připojí k celodennímu výstražnému protestu zdravotníků všech třicet dva svazů konfederace, která sdružuje přes půl milionu zaměstnanců.

Ve stávkové pohotovosti je celá ČMKOS od počátku března. Během ní rozhodla o tzv. měsíci nepokojů spojeném s protesty před úřadem vlády, po kterých budou následovat i výstražné stávky zaměstnanců školství 9. června a zdravotníků 24. června.

V „měsíci nepokojů“ chtějí odbory před úřadem vlády veřejně probrat reformu penzí, dopady vládních novinek ve zdravotnictví i situaci ve školství. Dnes se zaměřily proti Julínkovým plánům, druhá demonstrace 28. května bude vyjádřením nesouhlasu s penzijní reformou, především zvyšováním věku odchodu do důchodu pro některé profese.

Na 2. června je pak naplánovaná třetí protestní akce proti dopadům vládních změn, které podle odborářů vedly k vysoké inflaci a růstu cen. 9. června budou stávkovat učitelé za více financí do školství a na 24. května pak stávku ohlásili zdravotníci, k nimž se na hodinu připojí všichni odboráři.

Neúnosný batoh vládních reforem
Zdroj: ČT24