Štefka popřel, že by se podílel na černých fondech

Praha - Bývalý šéf generálního štábu Pavel Štefka na mimořádné tiskové konferenci ke korupci v armádě popřel, že by se kdy podílel na zneužívání fondů. Zároveň odmítl, že by k tomu docházelo v době, kdy on byl šéfem generálního štábu. Prohlásil, že už v říjnu 2006 požádal o kontrolu finančních toků. Celá jeho kauza je podle něj vykonstruovaná. Řekl, že uvažuje o tom, že se bude bránit právní cestou.

„Nezakládal jsem žádné černé fondy, naopak jsem na to upozornil a provedl kontrolu a požádal o další rozšíření kontrolní skupiny ministerstva obrany,“ prohlásil Štefka.

Vláda ve středu rozhodla, že se Štefka nestane velvyslancem v Uzbekistánu, zřejmě kvůli tomu, že je jeho jméno spojováno s kontroverzními kauzami. Prezidentovi Václavu Klausovi doporučila, aby už jmenovaného Štefku z funkce odvolal. Kromě černých fondů v armádě ho inspekce ministryně obrany vyšetřovala kvůli pobírání příspěvků na bydlení. Štefka pobíral desetitisícový příspěvek a přitom pět let užíval služební byt, navíc i tři měsíce poté, co generální štáb opustil. Vyšetřování ale ukázalo, že ve funkci měl podle platných předpisů na příspěvek nárok. Peníze, které získal navíc, vrátil. Ministerstvo obrany došlo k závěru, že Štefka se nedopustil trestného činu.

Na kauzu černých fondů na generálním štábu upozornila Mladá Fronta Dnes. Důstojníci si z fondů, ve kterých bylo 17,5 milionu korun, kupovali luxusní dárky a dovolené v Tichomoří, a to v době, kdy štábu velel Štefka.