LOK vyzval vládu k zastavení reforem a odboráře k protestům

Praha - Předsednictvo Lékařského odborového klubu (LOK) vyzvalo dnes vládu k zastavení reformy zdravotnictví ministra Tomáše Julínka, který chce zdravotní pojišťovny a univerzitní nemocnice převést na akciové společnosti. Odbory ji považují za rizikovou pro občany a nazývají ji "velkou zdravotnickou loupeží". Stejnou výzvu adresovalo ve čtvrtek vládě představenstvo České lékařské komory (ČLK). Předseda LOK Martin Engel ČTK řekl, že dnes také vyzvali lékaře, aby podpořili 24.června jednodenní výstražné omezení provozu ve zdravotnických zařízeních.

„V nemocnicích, kde se lékaři ke stávce připojí, bude zajištěna akutní péče. Občané se nemusejí obávat, že by nebyli ošetřeni,“ ujistil Engel. Konkrétní podoba stávky se bude v jednotlivých zařízeních lišit. Protest začne ráno a vyvrcholí po 13:00, na kdy Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásila hodinovou výstražnou stávku proti vládním reformám, jejichž důsledkem je podle odborů výrazné zdražování.

Odbory před převodem zdravotních pojišťoven a budoucích univerzitních nemocnic na akciové společnosti varují. Je to podle nich cesta k rozkradení stamiliardových majetků ve zdravotnictví. Záruku „neprivatizace“ požadují univerzity jako budoucí spoluakcionáři univerzitních nemocnic. Kritika vzniku akciovek zaznívá i v rámci koalice, lidovci a zelení prosadili do usnesení vlády, že privatizovat se nebude. Proti reformě vystupují opoziční ČSSD i KSČM.

„Vyzýváme vládu ČR, poslance a senátory, aby s okamžitou platností pozastavili přijetí takzvaných reformních zákonů a jejich silové prosazování bez celospolečenské a odborné diskuse. Vyzýváme politiky, aby neprodleně zahájili celospolečenskou diskusi směřující k nalezení takových změn v resortu zdravotnictví, které jsou nezbytné, prospěšné a celospolečensky přijatelné,“ uvádí se v prohlášení, jež ČTK obdržela.