Univerzita Karlova hrozí: Kvůli Julínkovi ukončíme výuku mediků

Praha - Ukončení výuky na pěti lékařských fakultách a jedné fakultě farmaceutické v Praze, Plzni a Hradci Králové zvažuje Univerzita Karlova, pokud ministr zdravotnictví Tomáš Julínek prosadí přechod fakultních nemocnic na akciové společnosti. Usnesení akademického senátu bylo podle jeho člena Ondřeje Suchánka „vyvrcholením současného kritického stavu, kdy pokud by transformace byla dovedena do zdárného konce, byla by pro univerzitu fatální“. Mluvčí resortu Tomáš Cikrt označil takový krok za vydírání, rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl ale za plně oprávněné. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek vyzval premiéra, ať Julínka odvolá.

Do jaké míry je ukončení výuky reálné, se ale nemohou shodnout všichni členové senátu. „Akademický senát neřekl, že ukončí výuku, pouze upozornil na to, že pokud bude reforma prováděna takovým způsobem, jakým je prováděna, nebude moct výuku garantovat v takové kvalitě a nést za ni zodpovědnost,“ uvedl v České televizi jeden z členů Marek Hilšer. Usnesení podle něj není žádná hrozba, jen vyjádření znepokojení univerzity.

Tomáš Cikrt je různými prohlášeními senátu zmaten. Nicméně ať už platí jakékoli, připomněl, že ministerstvo tento týden od protestujících mediků přijalo „pohár vody jako symboliku dialogu a ten dialog vede“. Univerzity ale stejný dojem nemají.

Cikrt: Co univerzity chtějí, už v zákonu je

Podle Hilšera nebyly od listopadu loňského roku zapracovány žádné jejich připomínky do věcného záměru zákona ani do paragrafovaného znění. K dnešnímu prohlášení je kromě toho vede také obava, že k převodu na akciové společnosti by podle všeho mělo dojít dříve, než by byl schválen zákon o fakultních nemocnicích. „Všechno, co univerzity požadují, v návrzích je, a pokud to tam nenajdou teď, najdou to tam na konci příštího týdne, jak jsme slíbili,“ ohradil se Cikrt.

V reakci na studentské protesty připomněl, že vláda univerzitám garantovala, že oblast výzkumu a výuky se bude řídit podle přání univerzit. Před začátkem dubna vláda navíc přijala deklaraci o neprivatizaci fakultních nemocnic. Stát i univerzita budou mít zákonem vymezené právo veta, pokud by partner chtěl akcie prodat a nemocnici privatizovat.

Julínkovy reformní snahy se obecně setkávají z mnoha stran s nesouhlasem. Kritiku vyvolaly už regulační poplatky, které zavedl od ledna. Ještě větší kritiku však vyvolal balík sedmi reformních zákonů, které by měly platit od ledna 2009. Výhrady má opozice i menší koaliční partneři. Odboráři varují před „velkou zdravotnickou loupeží“, pokud se zdravotní pojišťovny a fakultní nemocnice stanou akciovými společnostmi. Organizují protesty, výzvu k zastavení reformy vydaly Česká lékařská komora i Lékařský odborový klub.  

Univerzita Karlova
Zdroj: ČT24