Evropská komise chce zavést nové povinné prvky do aut

Brusel - Nové bezpečnostní prvky a odlišné pneumatiky by se měly za čtyři roky povinně montovat do aut. Chce to Evropská komise. Kromě zvýšení bezpečnosti jí jde taky o snížení emisí. Náklady na výrobu aut a jejich prodejní cena, by se tak zvýšila. Návrh musejí schválit europoslanci a členské státy.

Jeden z budoucích povinných prvků má hlídat, aby se auto nedostalo do smyku. „Jedná se o elektronicky stabilizační program, to už má dneska sedmdesát procent aut, řekli jsme, že budeme pokračovat touto cestou,“ vysvětluje Ivan Hodač z Evropské asociace výrobců automobilů.

Komise chce zakázat pneumatiky s nižším odporem a zavést povinné kontrolky, které budou ukazovat, jestli jsou správně nahuštěné. Obojí šetří palivo, tím pádem i emise z výfukových plynů. Naopak cenu aut zdraží průměrně asi o 3 000 až 9 000 korun. Ty by se ale měly vrátit na úsporách benzínu. Pokud řidič najezdí 20 000 kilometrů ročně a spotřebujete kolem šesti litrů na sto kilometrů, ušetříte přes šedesát litrů ročně. Což je při dnešních cenách pohonných hmot přes 2 000 korun.

Ekologové se snaží prosadit to, aby nové pneumatiky byly také tišší. Podle nich kvůli hluku umírá víc lidí než při dopravních nehodách. Zdraví nebezpečný rámus hučí v uších asi dvou set milionů Evropanů. „Když jste mu vystaveni dlouhodobě - zvyšuje stres, ovlivňuje vaše srdce a krevní oběh. Každý pátý Evropan žije ve velkém městě. Podle naší studie souvisí 50 000 úmrtí ročně s dopravním hlukem,“ vysvětluje Nina Renshawová z Evropské federace pro dopravu a životní prostředí. Výrobci aut ale tvrdí, že tišší pneumatiky by byly na úkor bezpečnosti.

Návrh neřeší dopravní hluk, přesto by ale mohl šetřit lidské životy. Na silnicích v celé Unii ročně umírá 42 000 lidí. Nové bezpečnostní prvky by podle komise mohly zachránit 5 000 lidských životů.

Vydáno pod