Policie chce obžalovat poslance KSČM Vondrušku

Liberec - Policie navrhla obžalovat komunistického poslance a bývalého vězeňského dozorce Josefa Vondrušku. Poslanec údajně bil ve věznici v Minkovicích u Liberce na začátku 80. let politického vězně Jiřího Wolfa. Vondruškovi hrozí za zneužití pravomoci veřejného činitele až desetiletý trest. Informaci o tom, že policie ukončila vyšetřování, přinesly dnešní Lidové noviny (LN).

„Policie ukončila vyšetřování a dala návrh na podání obžaloby. Doručený ho máme od 5. května,“ řekl LN liberecký státní zástupce Miroslav Mareš. Žalobce teď může na poslance podat obžalobu a poslat ho k soudu, nebo kauzu vrátit k došetření policii, nebo trestní stíhání pro nedostatek důkazů úplně zastavit.

Podle vyšetřovacího spisu Vondruška například Wolfa bezdůvodně udeřil rukou do obličeje. Wolf upadl, dozorce mu dal ránu do hrudníku a bil ho obuškem.

Poslanecká sněmovna vydala loni v září Vondrušku k trestnímu stíhání. Poslanec svou vinu popřel a Wolfovu výpověď označil za lživou.

Na Vondruškovo chování v Minkovicích si stěžoval i disident Vladimír Hučín. Nepodařilo se mu to však prokázat, že ho současný poslanec zbil.