Senátor Novotný prý řekne, kdo mu při prezidentské volbě nabízel úplatek

Praha - Senátor Josef Novotný (SNK ED) chce při soudním líčení zveřejnit jméno senátora ODS, který mu měl před únorovou prezidentskou volbou nabídnout dva miliony korun za hlas pro Václava Klause. Novotný hodlá identitu senátora odtajnit při projednávání žaloby, kterou na něj kvůli poškození dobrého jména podala ODS. Informace uvedl deník Právo.

Senátor sdělil policii jméno údajného korupčníka už v únoru, veřejně ho však doposud odmítal říct. Vyšetřovatelé nenašli pro korupci při prezidentské volbě důkazy, a proto se případ chystají odložit.

Novotnému vadí, že Hrad s policií nespolupracuje. Upozorňuje, že ve Španělském sále, kde se volba odehrávala, byly nainstalovány hradní kamery. Přímo pod jednou z nich podle něj došlo k nabídnutí úplatku. Policie o záznamy z těchto kamer usilovala, dosud je však nedostala.

Server Týden.cz dnes napsal, že prezidentův mluvčí Petr Hájek přítomnost kamer v sále potvrdil. Podle něj ale nic nenahrávaly. „Kamery tam skutečně jsou, ale jen operativní. Slouží pro zvukaře. Nemohou pořizovat záznam, proto jsme policii žádný nemohli předat,“ řekl serveru.

Záznam z kuloárů v období přestávky chybí podle serveru i v několikahodinových materiálech České televize, které si policie vyžádala.