Klaus se zřejmě v případu soudního čekatele obrátí na Ústavní soud

Praha - Prezident Václav Klaus se zřejmě obrátí na Ústavní soud, nelíbí se mu totiž rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ohledně případu justičního čekatele Petra Langra. V současné době proto zřejmě Langra soudcem nejmenuje. Vyplývá to z článku právního konzultanta v prezidentské kanceláři Ludvíka Matouška zveřejněném na serveru www.klaus.cz.

Nejvyšší správní soud ve středu zamítl Klausovu kasační stížnost a uvedl, že prezident musí bez otálení rozhodnout o případném jmenování čekatele soudcem. Pokud ho nejmenuje, musí to řádně zdůvodnit. Soud tak v podstatě zopakoval své starší stanovisko, podle kterého je možné přezkoumat některá prezidentova rozhodnutí ve správním soudnictví.

Klaus před třemi lety odmítl Langra a další čekatele jmenovat soudci především kvůli nízkému věku. Bylo jim méně než 30 let. „V tuto chvíli již nejde o zralost justičního čekatele a jeho věk, ale o věc zásadního významu, k níž se musí vyjádřit Ústavní soud,“ napsal Matoušek s tím, že se v současné době Langrova situace pravděpodobně nezmění. „Pro předložení věci Ústavnímu soudu je z procesního hlediska důležitý status quo,“ dodal.

I prezident v minulosti naznačoval, že spor možná skončí u Ústavního soudu. Bylo by to vhodné i podle řady právních odborníků. „Myslím si, že ta věc je tak zásadní - jestli lze, nebo nelze prezidentovi soudním rozhodnutím ukládat výkon jeho ústavní pravomoci - že si to skutečně zaslouží posouzení Ústavním soudem,“ řekl nedávno například předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček.

Právě městský soud dospěl již loni k závěru, že Klaus musí o čekateli nějak rozhodnout. Dal prezidentovi půlroční lhůtu, která vypršela v lednu. Klaus ještě čekal na stanovisko Nejvyšší správní soud. Hrad vyjadřoval přesvědčení, že soud by neměl podobným způsobem ukládat prezidentovi povinnosti.