Jáchymovští vězni si připomněli utrpení v dolech i nevykonanou spravedlnost

Jáchymov - V Jáchymově na Karlovarsku se sešli muklové - bývalí političní vězni. I letos také upozorňují na to, že viníci dosud nebyli potrestáni. A vůbec poprvé se lidé mohli podívat i do dolu, kde kdysi vězni pracovali.

Jáchymovské peklo přivedlo do města opět - již po 19. - stovky bývalých politických vězňů. Vedle setkání s bývalými spoluvězni chtěli především vzpomenout na smutná léta, kdy tu byli zavření. Jáchymovskými pracovními tábory prošlo na 60 tisíc lidí. Dnes jich žije už jen dva a půl tisíce. Celkem zde bylo táborů 11.

Pietní akt se koná každý rok u památníku Brána ke svobodě.
Naprostá většina bývalých vězňů se myslí, že Česko ani Slovensko nezúčtovalo s komunistickou minulostí ještě dostatečně nezúčtovalo.

Byvalí vězni vidí problém především v tom, že nynější ústavní činitelé jsou bývalými komunisty. Znechucení nad zdrženou spravedlností se tak u nich navíc mísí s rozčarováním ze stavu dnešní společnosti.

Alespoň malou představu o tom, v jak těžkých podmínkách museli pracovat, nabízí nově otevřená štola s názvem Barbora. Zpřístupnit ji trvalo Krajskému muzeu tři roky. Je dlouhá 300 metrů a komplexně představuje ukázky důlního provozu. Hornický skanzen bude pro veřejnost přístupný od června do září každou středu a o víkendech.