Prezident Klaus odhalil v Kožlanech nový pomník Edvardu Benešovi

Kožlany (Plzeňsko) - V Kožlanech na Plzeňsku dnes odhalil prezident Václav Klaus nový pomník místního rodáka a někdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Slavnostní akt se konal u příležitosti 124. výročí narození politika, jehož činy hodnotí někteří jako rozporuplné. Přesto si město Beneše váží a fakt, že se dočkal pomníku, hodnotí místní jako úspěch, uvedl starosta Vladimír Přibyl. Ten také považuje za velkou poctu, že to byl právě Václav Klaus, kdo přijel pomník odhalit.

Český prezident při slavnostním aktu krátce zhodnotil význam a odkaz Edvarda Beneše jako člověka, který se zasloužil o budování státu. Připomněl i jeho zásluhy o vytváření evropského společenství a diplomatickou roli. Největším Benešovým traumatem, které se snažil odčinit, byl prý Mnichov. Na sklonku jeho života pak přišla druhá kapitulace - převzetí moci ve státě komunisty. Podle Klause by ale měl Beneš přes všechna sporná hodnocení zůstat v paměti národa jako demokratický politik.

Kožlany jsou na pomník Beneše hrdí dvojnásob také proto, že si ho zčásti zaplatili sami obyvatelé. V loňském roce vyhlásilo město sbírku, která nakonec vynesla kolem 360 tisíc. Přesto tato částka nestačí, pomník přijde asi na půl milionu korun. „Něco jsme zaplatili z rozpočtu a máme přislíbenou dotaci od ministerstva kultury. Socha na pomníku je stejná jako ta na Loretánském náměstí v Praze,“ dodal starosta.

Edvarda Beneše ve městě dosud připomínala jen pamětní deska na rodném domě a také stejnojmenný park, v němž je umístěna Benešova busta. Rodáka připomíná rovněž objekt bývalé školy sloužící nyní jako muzeum. To bylo další místo, které po odhalení pomníku prezident Václav Klaus navštívil.

Beneš se v Kožlanech narodil 28. května 1884 v domě číslo 101. Byl nejmladším z deseti dětí. Ve městě vychodil obecnou školu, poté odešel studovat na vinohradské gymnázium do Prahy.