V Praze odstartoval Běh naděje, peníze půjdou na výzkum rakoviny

Praha - Humanitární projekt Běh naděje odstartoval dnes odpoledne v Praze. Celostátní nezávodní akce je inspirovaná během Terryho Foxe a probíhat bude ve 110 obcích a městech po celé republice. Výtěžek půjde na boj proti rakovině. Doprovázet je budou veřejné sbírky, sportovní turnaje a osvětové kampaně.

U Hamerského rybníka bylo v sobotu odpoledne rušno. Přišly sem desítky lidí, aby vyrazily na trať dlouhou osm set metrů a podpořily tak boj proti zákeřné nemoci. „Běh naděje je nová sportovní a společenská akce, která je organizována na podporu výzkumu rakoviny," vysvětluje koordinátorka projektu Luba Hrdá.

O vítězství v závodě nešlo. Zúčastnit se mohl každý a kdo chtěl mohl celou trať třeba jen projít. Akce se zúčastnil i bývalý fotbalista pražské Slavie Pavel Kuka: „Výnosy z této věci jdou na velmi dobrou věc, a to je výzkum rakoviny, což si myslím, že nás může potkat každého a proto je to strašně důležitý."

Organizátoři odhadují, že by se běhů mohlo po celé zemi zúčastnit až padesát tisíc lidí. Běhy naděje budou v českých městech a obcích probíhat až do konce října. Na konci roku potom bude výtěžek z celé akce věnován onkologickým ústavům v celé České republice.

Podrobnosti k projektu a seznam všech obcí, kde budou akce probíhat, najdete na internetových stránkách. Pro každého, kdo by chtěl na výzkum rakoviny přispět, je pak připraven bankovní účet č. 500 100 5500/5500.