Srbský velvyslanec dnes opustil Prahu

Praha - Srbský velvyslanec v České republice Vladimir Vereš se dnes vrátil do Bělehradu. Do vlasti přijel ke konzultacím na protest proti rozhodnutí české vlády, která uznala nezávislost Kosova. Při ranním odjezdu z velvyslanectví na pražské Malé Straně vyprovodila diplomata skupina sympatizantů Srbska a odpůrců samostatného Kosova, kteří pokládají krok českého kabinetu za ostudu a porušení mezinárodního práva. Objevil se mezi nimi například bývalý ministr zahraničí Jan Kavan či ústecký zastupitel Jaroslav Foldyna (oba ČSSD).

„Obávám se, že naše vztahy s Českou republikou budou tímto krokem české vlády poškozeny. Doufám ale, že se nám podaří situaci napravit a dál rozvíjet ekonomickou i politickou spolupráci,“ řekl srbský velvyslanec ČTK před tím, než opustil zastupitelský úřad. Srbská veřejnost je podle něj českým uznáním Kosova zklamána více než u jiných států, a to vzhledem k tradičně dobrým vztahům obou států.

Zatím není jisté, kdy se Vereš do Prahy vrátí. Po dobu jeho nepřítomnosti bude velvyslanectví řídit chargé d'affaires Suzana Prodanovičová.

Vláda Mirka Topolánka Kosovo uznala na svém středečním zasedání, její rozhodnutí nepodpořili lidovečtí ministři a nesouhlasí s ním ani prezident Václav Klaus, který Vereše přijal v pátek na Pražském hradě. „Myslel jsem, že svým rychlým pozváním srbského velvyslance před jeho nechtěným odjezdem vydám alespoň malý signál lidem u nás i v Srbsku, že se na vztazích Čechů k Srbům nic nemění. Byl jsem rád, když mi řekl, že si nesmírně váží toho, že jsem jediný prezident, který něco takového udělal. Netušil jsem však, že se budu také muset stydět,“ uvedl v článku pro Mladou frontu Dnes později Klaus.

Prezidenta prý velmi zneklidnilo velvyslancovo prohlášení, že Srbové nebrali nijak osobně, když Kosovo uznaly takové země jako Finsko, Holandsko či Německo, ale krok české vlády že je zasáhl. Velvyslanec prý Klausovi připomněl například to, že v srpnu 1968 Jugoslávie jako jediná mobilizovala, když Československo obsadila vojska Varšavské smlouvy.

Kosovo vyhlásilo nezávislost proti vůli Bělehradu letos v únoru. Česká diplomacie s uznáním nového balkánského státu váhala, tento týden se nakonec vláda rozhodla navázat s Prištinou diplomatické vztahy. Bělehrad na to reagoval dočasným stažením svého velvyslance z Prahy.

Vládní politici si uvědomují, že nezávislost Kosova je problematická, nicméně tvrdí, že je třeba vzít na vědomí realitu i s ohledem na tom, že v někdejší jihosrbské provincii působí český vojenský kontingent. Opozice ji za to kritizuje a obává se zhoršení vzájemných vztahů.

„Máme lokajskou vládu,“ prohlásil při dnešním loučení se srbským velvyslancem Foldyna, který je po matce Srb a organizuje demonstrace a petice proti nezávislosti Kosova a za podporu srbské vlády. Kavan si myslí, že Topolánkův kabinet porušil základní demokratické principy, protože při svém rozhodnutí ignoroval usnesení Poslanecké sněmovny.

Vereš jim poděkoval za podporu a vyjádřil naději, že se do Prahy brzo vrátí. „Nevzdávejte se, ani my se vzdávat nebudeme,“ řekl. Mezi svá zavazadla si přibalil i dárek, které mu skupina přátel Srbska na rozloučenou předala - knihu „1000 divů Česka“.