Happening u Národního divadla zahájil Dny neklidu kvůli financování kultury

Praha - Několik desítek hudebníků, výtvarníků, tanečníků a divadelníků vystoupilo v neděli  odpoledne na piazzetě u Národního divadla v Praze v rámci happeningu, který zahájil takzvané Dny neklidu. Protestující přišlo podpořit přes dva tisíce lidí včetně umělců. Vystupující tak chtěli upozornit pražský magistrát, že jim není lhostejné, jak je nakládáno s finančními prostředky na kulturu, a vyjádřit tak podporu petici Za Prahu kulturní, kterou už podepsalo přes 23 tisíc lidí.

Dnešní happening je významný především jako demonstrace toho, že i Národní divadlo se připojilo k protestní akci, když jeho vedení podepsalo petici Za Prahu kulturní. „Národní divadlo si je vědomo toho, že je divadlo národní, proto chtělo také zvednout prst a dát najevo, že něco není v pražské kultuře, potažmo v celé české kultuře, v pořádku,“ prohlásil mluvčí ND Tomáš Staněk.

Od 13:00 hodin do 20:00 se představili například Lenka Dusilová, Karel Plíhal, Yellow Sisters, David Kraus, The Plastic People of the Universe, Nightwork, Vodňanský a Skoumal, Andrea Kalivodová a samozřejmě mnoho pražských divadel. K posluchačům promluvil Tomáš Halík, Miroslav Táborský, Martha Issová a další zástupci pražských divadel a institucí včetně výtvarníků Petra Nikla a Jiřího Černického.

Za Prahu kulturní, za odvolání Richtera 

Celorepublikové Dny neklidu, jejichž program je k nahlédnutí na webových stránkách www.za-prahu-kulturni.cz, vyvrcholí 29. května demonstrací před magistrátem. Zastupitelstvo totiž na dubnovém zasedání požadavky petice odmítlo. Nespokojení umělci v ní požadovali mimo jiné odvolání radního pro kulturu Milana Richtera (ODS), zrušení dotace na vstupenku, oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení a urychlené řešení situace subjektů, které mají finanční potíže.

Ve čtvrtek radní Richter připustil, že by systém pražských kulturních grantů mohl doznat změn a chce jednat. Dnes odpoledne uvedl, že svolá setkání zástupců ziskového a neziskového sektoru, aby společně našli řešení grantové politiky.

Další schůzku svolal radní Milan Richter na 28. května. O den později budou divadelníci opět před budovou magistrátu demonstrovat. Zastupitelstvo totiž v dubnu požadavky petice odmítlo.

Dny neklidu u Národního divadla
Zdroj: ČT24