Stát ukončil Internet do škol

Praha - Vláda definitivně ukončila projekt Internet do škol. Už vloni nedostaly školy na počítače a připojení na internet žádné finanční prostředky. Nyní kvůli zvýšeným nákladům na mzdy zrušil kabinet vlády usnesení, které mělo na podporu internetu zajistit do roku 2010 miliardu korun ročně.

Projekt internet do škol měl školám zajistit počítače a internet za sedm miliard korun. Počítače ale dostalo pouze tři a půl tisíce škol, ostatní měly mít nárok alespoň na čtyři roky internetu zdarma. Takzvaný Indoš měl kritiky už od svého začátku, podle kontrolorů je příkladem toho, jak se podobné projekty dělat nemají. „Byl jenom celou přehlídkou chyb, nepozorností a nepořádků ze strany ministerstva školství jako státní instituce, která se rozhodla, že bude dohlížet na podnikatelský projekt," uvedl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal. Padla ale i trestní oznámení, například na bývalého ministra školství Eduarda Zemana. Policejní šetření ale zatím nic neprokázalo.

Vláda se brání tím, že musela přesunout pozornost i finance na jiné projekty. „Všichni vědí, že se tady řešily aktuální problémy, které se týkaly financování platů učitelů, a bohužel na informatiku nebyl dostatek prostředků," prohlásil náměstek ministra školství Jan Kocourek.

Projekt se zpočátku nelíbil ani Jednotě školských informatiků, přesto je podle ní chybou, že vláda rozhodla ho ukončit. Pavel Knobloch, předseda Jednoty školských informatiků, k tomu říká: „Přes počáteční potíže s generálním dodavatelem se projekt změnil a pomohl nastartovat změny ve školách a my ho hodnotíme v druhé fázi jako velice dobrý."

Stát by měl ale přesto školy v rozvoji informačních technologií podpořit. Vláda už ministru školství uložila vypracovat novou koncepci, která má být hotova ke konci června.