Černý týden – na silnicích zemřelo 25 lidí

Praha - Česko má za sebou další tragický týden. Jen od pondělka do pátku zemřelo na silnicích 17 lidí, o víkendu se staly další smrtelné nehody. V sobotu přišli o život tři lidé, v neděli dalších pět motocyklistů. Počet mrtvých je tak nejvyšší v letošním roce. Na vysoký počet dopravních nehod reagovala policie zvýšenými kontrolami. Ty by měly pokračovat i v následujících dnech.

„Těch posledních 14 květnových dní nás velmi znepokojuje a my jsme museli přijmout celou řadu opatření,“ říká ředitel dopravní policie Martin Červíček. Nejvíce kontrol probíhalo o víkendu na východě Čech, kde se v předchozích dnech přihodilo nejvíce smrtelných nehod.

Za uplynulý týden se stalo podle předběžných statistik přes 3000 nehod. Kromě mrtvých bylo na silnicích také dalších 506 lidí zraněno, z toho 70 těžce. Škodu způsobenou při haváriích policisté odhadli na více než 153 milionů korun. Opilí řidiči zavinili 134 nehod, tedy přes čtyři procenta z celkového počtu.

Oproti minulému týdnu se sice snížil celkový počet nehod o 226 a zraněných ubylo o 48, mrtvých ale bylo naopak o osm více. Dosud byl v letošním roce nejtragičtější týden od 7. do 13. dubna, kdy zemřelo 24 lidí.

Ze statistik vyplývá, že v průměru se každý den skončeného týdne stalo 440 nehod, při kterých bylo 72 lidí zraněno.

Nejvíce havárií, téměř 600, se stalo v Praze a nejméně, 177, v jižních Čechách. Nejtragičtější pak byly nehody na východě Čech, kde zemřelo 11 lidí. Bez obětí na životech skončily nehody na území hlavního města.

V sobotu zemřel při nehodě v obci Časy na Pardubicku jedenatřicetiletý řidič osobního auta Audi A8, který usedl za volant, aniž by vlastnil řidičák. V Hradci Králové byl těžce zraněn pětatřicetiletý řidič motocyklu. Těžké zranění utrpěla v neděli na Orlickoústecku i osmnáctiletá řidička škodovky, která narazila do kmenů pokácených stromů.

Při nehodách v neděli zemřelo pět motorkářů. Řidič motorky a jeho spolujezdkyně zahynuli odpoledne při srážce s osobním automobilem mezi Pardubicemi a Chrudimí. Smrtelné nehody motocyklistů se staly také na Mělnicku, Železnobrodsku a Frýdeckomístecku.

Během víkendu se na silnicích a dálnicích stalo 554 dopravních nehod, při kterých se zranilo 144 lidí, z toho 22 těžce, osm lidí zemřelo. Nepřiměřená rychlost byla příčinou 82 dopravních nehod a 85 havarovaných řidičů nedalo přednost v jízdě, 53 řídilo pod vlivem alkoholu. Celková hmotná škoda přesáhla 26 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky zveřejněné na webových stránkách ministerstva vnitra.

Akce dopravních policistů probíhaly i v ostatních koutech republiky. Netradičně například v Buchlovských Horách na střední Moravě, přezdívaných jako hrob motorkářů. Místo pokut tu policisté řidičům motorek promítli nekomentovaný sestřih nejhorších nehod jejich kamarádů.

Od začátku května našlo smrt na českých silnicích už téměř sedm desítek lidí. Smutný pohled do statistik havárií podle odborníků nelze svádět jen na práci policie či nedokonalé zákony. Problém je především u těch, kteří drží v ruce volant.

Statistika dopravních nehod (od 24. 5. do 25. 5. 2008)
Zdroj: ČT24/Policie ČR