Schwarzenberg před českými velvyslanci obhajoval rozhodnutí uznat Kosovo

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před českými velvyslanci obhajoval rozhodnutí vlády uznat nezávislost Kosova. Ministr připustil, že to vyvolalo kritiku, podotkl ale, že nezávislé Kosovo je realitou. Pravidelná schůzka šéfa resortu s diplomaty v Černínském paláci potrvá tři dny; jejím hlavním tématem bude předsednictví Česka Evropské unii v roce 2009.

Pokud do konce roku ratifikují všechny členské státy unie, bude české předsednictví náročným úkolem zejména po stránce organizační a logistické. Unie začne pracovat pružnějším způsobem, ale také s novými institucemi a vysokými představiteli.

Schwarzenberg na jednání oznámil, že se bude intenzivně zasazovat o to, aby Německo, Rakousko, Belgie či Francie otevřely svůj pracovní trh pro české občany ještě před koncem roku 2009.

Důraz na lidská práva a funkčnost konzulátů

Ministr se rovněž zmínil o zájmu České republiky na dodržování lidských
práv ve světě. Uvedl také, že vztahy se sousedními zeměmi jsou v současné době nejlepší v historii, a stručně diplomaty informoval o vyjednávání s USA o umístění protiraketového radaru v ČR. Šéf české diplomacie poznamenal, že Česko musí být v diplomacii předvídatelným partnerem a lépe analyzovat a „střízlivě“ odhadovat své možnosti.

Další z priorit ministerstva zahraničí má být lepší fungování konzulárních služeb na českých velvyslanectvích. Některé zastupitelské úřady v poslední době čelí enormnímu tlaku žadatelů o víza. Ke zkvalitnění služeb a odstranění možné korupce před budovami zastupitelských úřadů by podle ministra mělo přispět mimo jiné zavedení telefonického objednávání prostřednictvím call centra a další opatření. Konzulární služby musí podle něj pracovat lépe.

Klaus kontra Kosovo

Schwarzenberg na setkání zmínil tvrdou kritiku „z nejvyšších míst“ - podle všeho narážel na nesouhlas prezidenta Václava Klause, který v pátek demonstrativně Vereše před jeho odjezdem pozval na Hrad. Klaus pak uvedl, že svým pozváním chtěl vydat „alespoň malý signál lidem u nás i v Srbsku, že se na vztazích Čechů k Srbům nic nemění“. „Byl jsem rád, když mi (Vereš) řekl, že si nesmírně váží toho, že jsem jediný prezident, který něco takového udělal. Netušil jsem však, že se budu také muset stydět,“ napsal Klaus v článku pro sobotní Mladou frontu Dnes.

Na uznání Kosova reagoval Bělehrad povoláním srbského velvyslance Vladimira Vereše ke konzultacím. K povolávání velvyslanců Srbsko přistoupilo i u ostatních zemí, které bývalou jihosrbskou provincii uznaly jako nezávislý stát.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24