Ministerstvo vnitra chystá registr fotbalových chuligánů

Praha - Od příští sezony první fotbalové ligy by měl v Česku vzniknout registr problémových fotbalových fanoušků. Měly by ho k dispozici všechny kluby a chuligáni by se tak na zápasy nedostali. O návrhu ministerstva vnitra napsaly Lidové noviny.

Vznik registru narážel na námitky Úřadu na ochranu osobních údajů, jehož právníci viděli právě ve sdílení dat mezi kluby možný problém. Ten se ale podařilo vyřešit a úřad už námitky nemá.

Systém sledování fanoušků bude podle LN jednoduchý: pořizování záznamů kluby předem zveřejní ve svých návštěvních řádech a tuto činnost také řádně oznámí ochráncům soukromí.

Podle manuálu ministerstva vnitra budou fotbalové stadiony posuzovány jako neveřejný prostor. „Na ten se podle základních principů vlastnického práva vztahuje tradiční soukromoprávní koncept pána domu. Ten rozhoduje o tom, kdo a za jakých podmínek bude vpuštěn do prostoru, nad kterým vykonává své právo,“ napsali v příručce pro kluby bezpečnostní experti ministerstva. „Domníváme se, že prevence je vždycky lepší než represe. Lepší z toho důvodu, že je to levnější,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Ministerstvo počítá i se zřízením tzv. řídících středisek - speciálních místností přímo na stadionech, z nichž by zápas sledovali policisté a záchranáři. Navíc by byl na stadionech (jak se to už vyzkoušelo při utkání Sparty s Baníkem) standardně přítomný soudce, který by o výtržnostech rozhodoval přímo na místě ve zkrácených řízeních.

Pro jsou i kluby

S návrhem ministerstva souhlasí i fotbalové kluby. „Budeme jen rádi, když ministerstvo takové kroky podnikne, aby pořadatelé měli takové pravomoci, které jim umožní filtraci hned u vchodu a neumožní jim (chuligánům) dostat se do ochozů stadionů,“ řekl mluvčí Českomoravského fotbalového svazu Václav Tichý.

Vydáno pod