Bursík se volebnímu sjezdu nebrání, chtěl by ho stihnout do podzimních voleb

Praha - Předseda strany Martin Bursík se nebrání mimořádnému volebnímu sjezdu, pokud si to bude přát většina zelených. Reagoval tak na otevřený dopis vedoucího zahraniční sekce Jiřího Čáslavka, kterému vadí zejména vstřícný postoj Bursíka k americkému radaru. Volební sjezd by se prý měl konat ještě před podzimními volbami do Senátu a krajských zastupitelstev. Strana by si na něm měla ujastit některé postoje, a to jak mezi sebou, tak i před veřejností. Martin Bursík také uvedl, že se nechce vyhýbat zodpovědnosti a dá svůj mandát k dispozici.

Čáslavka v otevřeném dopise mimo jiné píše: „Stranu vedeš jako rodinnou firmu a věcná diskuse s tebou již není možná bez toho, aby člověk, který má jiný názor, nezískal nálepku opozičníka a nepřítele.“ Dopis pak zakončil slovy: „Martine, jelikož již dále odmítám být zajatcem tvých osobních ambicí na úkor našeho programu, tak tímto vyzývám další členy SZ, aby se zamysleli nad možností svolat co nejdříve mimořádný sjezd.“

Kdo je pro radar, je proti nám

Vicepremiér tvrdí, že po nedávném summitu NATO v Bukurešti už radar není dvoustrannou záležitostí mezi Českou republikou a Spojenými státy, ale společným projektem aliance, jak zelení požadovali. „My jsme splnili druhý bod usnesení sjezdu, kde je ukládáno ministrům, aby prosazovali návrh vyjednávací pozice vlády, která bude usilovat o závaznou garanci vlády Spojených států, že radarový obranný systém bude začleněn do řízení a velení NATO,“ řekl Bursík v nedělních Otázkách Václava Moravce. Soudí, že až budou mít i ostatní možnost si prostudovat zatím tajné dohody s USA, uznají to také.

Část straníků si ale myslí, že ministři za zelené porušili stranická usnesení, když minulý týden podpořili na vládě hlavní česko-americkou smlouvu o radarové základně v Brdech. Pouze ministr školství Ondřej Liška se hlasování zdržel. Postoj ostatních zelených už kritizovala místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, poslankyně Věra Jakubková či někteří regionální lídři.

O propojení amerického protiraketového deštníku a obranného systému NATO se totiž podle Čáslavky zatím jen uvažuje. „K plné integraci, a tím i ke splnění jedné z hlavních podmínek stanovené naším sjezdem, může tedy dojít nejdříve na příštím summitu NATO za rok,“ tvrdí. Nepříjemně ho podle jeho slov překvapilo, když Bursík v nedělní diskusi hájil radar více než vicepremiér Alexandr Vondra z vládní ODS.