Do konce května bude závada na armádních Tatrách odstraněna

Praha - Závada, kvůli které armáda pozastavila přebírání vozidel Tatra, by měla být odstraněna do konce května. Podle slov ředitele dodavatelské společnosti SVOS Přelouč Jaroslava Černého by do tohoto termínu měly nákladní automobily dostat nové těsnění. Zamezilo by se tak tomu, aby do kabin při dešti zatékala voda, jak tomu bylo u 14 vozidel ze 121, které zatím armáda převzala. Kontrola bude provedena i u ostatních vozů, do kdy ale bude trvat, známo není.

Černý přiznal, že firma použila nevhodný typ těsnění. Tatra bude podle svého mluvčího Vladimíra Bystrova nyní žádat dodavatele, aby odstranil závadu na všech vozidlech, tedy i těch, které se teprve budou kompletovat. „Dodavatelská firma navrhla dvě možná řešení, jakým způsobem těsnění nahradí,“ uvedl Bystrov s tím, že Tatra čeká na její rozhodnutí, které z nich vybere.

Problémový tendr

Dodávky vozů Tatra jsou jedním z největších kontraktů české armády - za vozy by měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Armáda zatím převzala 121 z více než 550 objednaných vozů. Při zadávání zakázky nezvítězila Tatra ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo. Dohodu v prosinci 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý.

V této souvislosti se objevily spekulace, že společnost Tatra Kopřivnice měla uzavřenou smlouvu s bývalým vojákem Pavlem Stoškem, který za provizi údajně pomáhal nákup tatrovek zprostředkovat. Firma však toto tvrzení popřela. Případem se zabývá protikorupční policie. Opoziční ČSSD chce zřídit parlamentní komisi, která by nákup vozidel Tatra prošetřila.

První vozidla mělo vojsko původně obdržet v listopadu. Kvůli nesrovnalostem, které se objevily během testů, se ale dodávka automobilů posunula až na konec března. Tatře za zpoždění dodávky hrozí vysoká pokuta.

Nákladní vozy značky Tatra
Zdroj: ČT24