Vesecká musí vysvětlit, proč postihla pět žalobců kvůli kauze Čunek

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil požádal nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou o vysvětlení, proč muselo pět žalobců, kteří nesouhlasili s tím, jak Vesecká postupovala v údajné korupční kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, změnit místo, a to vždy k horšímu. Vesecká jakoukoli spojitost s kauzou Čunek odmítá - tři zástupci prý nikdy neměli s případem nic společného. Do týdne chce proto Pospíšilovi k celé věci vypracovat podrobné písemné stanovisko.

„Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje informace uveřejněné v dnešní Mladé frontě Dnes za závažné. Proto telefonicky požádal nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou o písemné stanovisko k uvedeným informacím,“ uvedla mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Pospíšil se nyní zotavuje po operačním zákroku. „Po rekonvalescenci se ministr setká s nejvyšší státní zástupkyní a záležitost prodiskutují,“ doplnila Zinke.

Mladá fronta Dnes uvedla, že jeden ze žalobců teď musí do práce dojíždět několik desítek kilometrů, druhý skončil na mezinárodním odboru, ačkoli nemluví cizími jazyky, třetí se přes 20 let praxe v trestním právu ocitl na netrestním odboru a zbylým dvěma byla přidělena stálá pohotovost pro příjem žalob od občanů. Vesecká se k současné situaci na státních zastupitelstvích vyjadřovat nechce, napsal deník.