Počet obětí autonehod už je stejný jako za celý loňský květen

Praha - Během letošního května zemřelo na českých silnicích 73 lidí. To je stejné číslo, které dopravní statistiky zaznamenaly za celý květen loňského roku. Minulý týden, kdy na silnicích zahynulo 25 lidí, se stal nejtragičtějším z hlediska nehod vůbec nejtragičtějším v letošním roce. Zatím poslední oběť si vyžádala dnešní dopolední nehoda u Nouzova na Kladensku, kde nákladní auto zabilo muže, který sekal trávu u silnice.

Z předběžných statistik policejního prezidia vyplývá, že v uplynulém týdnu bylo na silnicích 506 lidí zraněno, z toho 70 těžce. Škodu způsobenou při haváriích policisté odhadli na více než 153 milionů korun. Opilí řidiči zavinili 134 nehod, tedy přes čtyři procenta z celkového počtu.Nejvíce lidí zemřelo na východočeských silnicích, naopak bez obětí na životech skončily nehody na území hlavního města.

Jen za uplynulý víkend zahynulo celkem osm lidí, z toho pět motocyklistů. Hlavním důvodem, proč motocyklisté na nehodu často doplatí životem, je podle odborníků to, že nejsou na rozdíl od cestujících v autech chráněni pevnou kapotou. Za vyšším počtem nehod je také stoupající počet motocyklů na silnicích.

Doposud bylo letošním nejtragičtějším týdnem období od 7. do 13. dubna, kdy při dopravních nehodách přišlo o život 24 lidí.