Téměř dva a půl tisíce „autobusáků“ bude v červnu stávkovat

Praha - K výstražné hodinové stávce 24. června se připojí i řidiči autobusů pražského dopravního podniku, potvrdil dnes zástupce jejich odborové organizace Jiří Čada. Už v pátek připustil, že by se do protestů mohlo zapojit až šedesát procent řidičů. Vládní reformy sníží sociální postavení většiny obyvatel České republiky i většiny zaměstnanců dopravního podniku, zdůvodnil Čada, proč se připojují ke stávce.

K protestní stáce se vedle pražských dopravních podniků připojí 24. června také většina jejich kolegů z Olomouce. Pozastavit autobusovou či tramvajovou dopravu chtějí také další moravská města včetně Brna, Fulneku, Zábřehu nebo Přerova. Šéf odboru Dopravního podniku města Brna Otakar Mokrý zatím informaci jasně nepotvrdil, avšak uvedl, že pravděpodobnost účasti moravské metropole na stávce je značně vysoká. 

Minulý týden odboráři oznámili, že se k hodinové stávce připojí i řidiči tramvají a s největší pravděpodobností nepojede metro. Vedení dopravního podniku uvedlo, že stávku pokládá za nátlakovou akci a že s řidiči bude jednat. Zatím se ale žádná schůzka neuskutečnila. Přesný rozsah možné stávky v dopravním podniku proto není známý.

Nepokojný měsíc před úřadem vlády

Záměr stávkovat oznámila odborářská konfederace tento týden po jednání odborových předáků. Na hodinu se připojí k celodennímu výstražnému protestu zdravotníků všech třicet dva svazů konfederace, která sdružuje přes půl milionu zaměstnanců.

Ve stávkové pohotovosti je celá ČMKOS od počátku března. Během ní rozhodla o tzv. měsíci nepokojů spojeném s protesty před úřadem vlády, po kterých budou následovat i výstražné stávky zaměstnanců školství 9. června a zdravotníků 24. června.

Neúnosný batoh vládních reforem V „měsíci nepokojů“ chtějí odbory před úřadem vlády veřejně probrat reformu penzí, dopady vládních novinek ve zdravotnictví i situaci ve školství. Dnes se zaměřily proti Julínkovým plánům, druhá demonstrace 28. května bude vyjádřením nesouhlasu s penzijní reformou, především zvyšováním věku odchodu do důchodu pro některé profese.

Na 2. června je pak naplánovaná třetí protestní akce proti dopadům vládních změn, které podle odborářů vedly k vysoké inflaci a růstu cen. 9. června budou stávkovat učitelé za více financí do školství a na 24. května pak stávku ohlásili zdravotníci, k nimž se na hodinu připojí všichni odboráři.

Billboardy, pomocí kterých chtějí odboráři protestovat proti reformním krokům Topolánkovy vlády.
Zdroj: ČT24