Policie popírá, že vyšetřovatel Čunkovy aféry opouští policii

Praha - Vedení protikorupční policie popřelo informaci deníku Právo, že vyšetřovatel Milan Šošovička, který připravil podklady pro obžalobu vicepremiéra Jiřího Čunka z půlmilionového úplatku, končí ve funkci šéfa olomoucké pobočky protikorupční policie a odchází do civilu. Mluvčí útvaru Roman Skřepek k tomu uvedl, že Šošovička i nadále působí jako vyšetřovatel. Nicméně podle serveru Novinky.cz, který upřesnil informace deníku Právo, Šošovička odchází na vlastní žádost a ne zcela dobrovolně.

„Šošovička do civilu neodchází, pouze si na vlastní žádost požádal o změnu funkčního zařazení. To znamená, že bude dále působit v Olomouci jako řadový policista,“ dodal Skřepek pro ČT. Mluvčí nemá informace, že by Šošovičku k tomuto kroku měl někdo nutit. Šošovička dosud informace deníku Právo nekomentoval.

V souvislosti s Čunkem se spekuluje o čistkách v justici 

Podle informací deníku je Šošovička už nejméně pátý policista, který v souvislosti s vyšetřováním Čunkova případu u protikorupčního útvaru skončil, nebo přišel o funkci. Média již delší dobu spekulují rovněž o čistkách v justici, jež měly s údajnou Čunkovou kauzou též souviset.

Právo píše, že Šošovička končí v závěru měsíce ve funkci šéfa protikorupční skupiny v Olomouci. Podle informací deníku odchází na vlastní žádost tři měsíce po svém povýšení. Šošovička ani vedení protikorupční policie se k důvodům jeho odchodu nechtěli vyjádřit. „Když se na začátku dubna začalo v médiích rozebírat, že se stal vedoucím olomoucké skupiny, tak se o celou věc začalo zajímat naše vedení v Praze. Šošovička byl poté donucen v nové vedoucí funkci skončit,“ řekl Právu nejmenovaný zdroj z policie.

Šošovička se stal terčem ostré kritiky za údajně tendenční vyšetřování Čunkova případu po jeho uzavření. Nejostřejší kritice čelil od srpna loňského roku, kdy jihlavský státní zástupce Arif Salichov Čunkovo stíhání zastavil. Svůj krok vysvětlil vadami v policejním vyšetřování a nesrovnalostmi ve výpovědích klíčové svědkyně Marcely Urbanové. Za nejzávažnější označil právě počínání Šošovičky. Postupem Šošovičky se později zabývala Inspekce ministra vnitra i olomoucké státní zastupitelství, ale dospěly k závěru, že nebyl spáchán trestný čin.

Média v předchozích týdnech informovala také o několika případech, kdy lidé například z justice údajně čelili nátlaku svých kolegů či politiků, aby v Čunkově kauze postupovali tak, aby to nedestabilizovalo vládu. Mladá fronta Dnes v pondělí napsala, že pět žalobců, kteří nesouhlasili s postupem Vesecké v Čunkově kauze, muselo změnit místo. Vesecká bude muset tuto věc vysvětlit ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. 

Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Salichovovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno.