Francouzi a Češi diskutovali o hodnotách Evropské unie

Praha - O hodnotách, hranicích a politice Evropské unie dnes diskutovali na česko-francouzském kolokviu Evropské vize - Dialog o hodnotách Evropy čeští a francouzští politici v čele s exprezidentem Václavem Havlem. S projevy vystoupili také vicepremiér Alexandr Vondra, francouzský ministr zahraničních a evropských věcí Bernard Kouchner, jeho český protějšek Karel Schwarzenberg nebo politolog Jacques Rupnik.

Evropa by se podle Havla měla zříci soudobé podoby marxistické ideje o základně a nadstavbě a opět rehabilitovat mravní hodnoty, od nichž se odvíjejí demokracie a lidská práva. Na EU vadí Havlovi zejména její technokratismus. „Vždyť 95 procent debat o evropském sjednocování se dotýká takových věcí, jako jsou cla, kvóty a podobně, takových věcí v podstatě materiálních vnějškových, přičemž to je opět řízeno tou ideou neustálého bobtnání, růstu a dohánění,“ podotkl.

Francouzský ministr zahraničí Kouchner naopak zdůraznil potřebu zesíleného partnerství mezi Francií a Českou republikou. Důležité je podle něj nejen kvůli spolupráci při nadcházejícím předsednictví v EU, ale i kvůli dalšímu vylepšení vzájemných vztahů. Šéf francouzské diplomacie mimo
jiné uvedl, že Francie není protiamerická, nenadřazuje vztahy s Ruskem nad partnerstvím v unii a nepřehlíží menší evropské státy: „Francie je v EU a preferuje solidaritu v unii a nikdy na ni nezapomene.“

Kolokvium má podle českého ministerstva zahraničí podtrhnout zesílené partnerství mezi oběma zeměmi a připravit jejich následná předsednictví v EU. Napomoci tomu má i osmnáctiměsíční společný program, který na dnešním jednání v Praze podepsali ministři zahraničí Česka, Švédska a Francie. Kolokvium bylo zároveň příležitostí pro zahájení Francouzské sezony v Česku.

První část debat o směřování EU absolvovali její aktéři z řad politiků i zástupců akademické sféry v pondělí v pražském Karolinu. Diskutovali mimo jiné o tom, zda by měla unie tvořit Evropu vlastí, nebo určitou federaci. Podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta ale není nutné mít představu cílového stavu EU. Evropa „nikdy nebyla charakterizována nějakou sdílenou vizí, že tam a přesně tam směřujeme,“ uvedl Pithart.