Toyota a Hino budou vyvíjet autobus schopný jezdit i po kolejích

Tokio - Na vývoji autobusu, který bude schopen jezdit i na železničních kolejích, bude spolupracovat největší japonská automobilka Toyota s výrobcem nákladních vozů Hino. Toyota a Hino oznámily, že spojí síly i s železniční společností JR Hokkaido, která na ekonomicky výhodné a flexibilní variantě hromadné přepravy již pracuje.

Vývoj takzvaného vagon-busu začal v roce 2004. Myšlenku starou několik desetiletí se pokoušeli převést do praxe v Británii i Německu, ale bez hmatatelného výsledku. Zato JR Hokkaido pustila prototyp na koleje již před rokem. Toyota chce zvýšit jeho přepravní kapacitu.

Ekonomika této technologie stojí na využívání té levnější z dostupných infrastruktur. Umožní naplánovat trasu tak, aby se využily koleje tam, kde není přímé silniční spojení, a naopak jet po silnici, není-li dostupná železnice. Toto vozidlo by mohlo také předcházet situacím, kdy jezdí poloprázdné vlaky a auta v málo obydlených venkovských oblastech.

Prototyp se podobá kříženci mezi osobním a nákladním vozem. Má dieselový motor a osm kol; čtyři větší s pneumatikami a čtyři menší jako železniční vůz. Při cestě po železnici se pneumatiky zvednou, aby na koleje dosedla druhá sada kol. Nynější prototyp má 12 míst a Toyota chce spolu s JR Hokkaido vytvořit vůz pro 25 osob, napsala agentura AFP.