V České Lípě a Semilech přibudou nové pumpy na zemní plyn

Praha - V Česku je 17 veřejných čerpacích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Skupina RWE plánuje výstavbu dvou nových plniček v České Lípě a Semilech, které by mohly začít fungovat do konce letošního roku. Budou tak obslouženy všechny tuzemské kraje. Dnes je u nás registrováno okolo tisíce vozidel na tento pohon. O plynovém pohonu aut a si povídali hosté v pořadu Před polednem ČT24.

Se stále rostoucí cenou pohonných hmot začíná stále více řidičů kalkulovat o ekonomičtějším provozu. Ten nabízí například zmíněné CNG nebo hojněji užívané propanbutanové bomby zabudované ve vozidle.

„Náklady spojené s provozem plynového auta jsou zhruba o deset procent vyšší, než u standardně poháněných vozů,“ vypočítal ekonom Petr Korbel. „Investice se vrátí po ujetí zhruba 50 tisíc kilometrů a pak se už jezdí za polovinu,“ přidal. „Rozdíl mezi cenami je dán především odlišným zdaněním, nemůžeme tušit, jak se tato politika změní za pár let, proto je taková investice značně nejistá,“ myslí si Korbel.

„Kalkulace CNG je atraktivní zejména pro autobusové dopravce, pro flotilu podnikových aut, už ne tak pro jednotlivce,“ doporučil Korbel. Plynová auta se hodnotí jako bezpečnější, ekologičtější. Navíc se počítá s tím, že zásob zemního plynu je ve světě mnohonásobně více než ropy a měly by vydržet ještě nejméně 200 let. Mohly by tak být mezistupněm mezi dnešními auty na benzín a auty z budoucnosti na některý alternativní pohon.