Kuchtová: Kvůli radaru bychom neměli riskovat výsledky voleb

Praha - Výsledky podzimních krajských a senátních voleb bychom neměli riskovat konáním mimořádného sjezdu, napsala v otevřeném dopise místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. Podpora radaru vládními zelenými není podle ní sice v pořádku, ale situaci ve straně navrhuje řešit až po podzimních volbách, neboť ty jsou prioritní. Stranický sjezd ještě před nimi navrhl předseda zelených Martin Bursík v reakci na otevřený dopis vedoucího zahraniční sekce Jiřího Čáslavky, kterému Bursíkův vstřícný postoj k radaru vadí.

„Ani já se nevyhýbám mimořádnému sjezdu. Důvody pro jeho svolání jistě jsou. Přesto si myslím, že prioritou jsou nyní krajské a senátní volby, kterým předčasný sjezd může prospět, ale i uškodit,“ napsala Kuchtová, která patří k největším vnitrostranickým kritikům Bursíka a hodlá proti němu kandidovat. Navíc stanovisko zelených k vybudování radarové základny v Brdech je podle Kuchtové jasné, a proto není třeba žádný mimořádný sjezd.

Bursík tvrdí, že po nedávném summitu NATO v Bukurešti už radar není dvoustrannou záležitostí mezi Českou republikou a Spojenými státy, ale společným projektem aliance, jak zelení požadovali. Dokazují to prý smlouvy o radaru, které měl možnost prostudovat. Uvedl také, že se nechce vyhýbat zodpovědnosti a dá svůj mandát k dispozici.

Přístup ODS je podle Kuchtové ultimativní

Případným neuzavřením smlouvy o radaru s USA by se podle ní ani neporušila kontinuita vládní politiky, téma radaru totiž není součástí koaliční dohody. „Neuzavření smlouvy není ultimátum, není to ani bezvýhradné připojení se k levici,“ uvedla Kuchtová.

Za ultimativní zato povařuje přístup ODS, kterou podle ní nezajímá ani názor veřejnosti, ani možnost dalšího vyjednávání. Zelení by se proto na příštím sjezdu měli podle Kuchtové zaměřit nejen na radar, ale také mluvit o své vládní odpovědnosti.