Muž z Brna využíval pět seniorek ve své sektě jako otrokyně

Brno - Čtyřiasedmdesátiletý muž léta týral a zneužíval k téměř otrocké práci pět seniorek. Sekta vycházela z učení náboženského uskupení Hnutí Grálu, „proslaveného“ v souvislosti s kuřimskou kauzou. Některé z žen se svým duchovním vůdcem žily ve společné domácnosti téměř dvacet let. Policie sektu odhalila poté, co její vůdce jednu z žen odvezl na psychiatrii, protože ho odmítla poslouchat. Nyní mu hrozí až dvanáct let vězení.

Důchodce se situoval do role duchovního vůdce a jeho manželka do pozice královny. Žili ve společné domácnosti s dalšími pěti seniorkami. Ženy zpočátku odevzdávaly vůdci důchody, nechaly se od něj jako od bylinkáře léčit a účastnily se společných duchovních setkání.

V roce 2000 si pak muž nechal na sebe s jejich souhlasem přepsat jejich byty a domy. Následně z nich vytvořil pracovní četu. Pracovaly na stavbě luxusního třípatrového domu a na vinohradu. Odepření příkazů bylo trestáno hladovkou.

Náboženské uskupení vycházející z učení Hnutí Grálu vytvořili v minulosti i lidé kolem Josefa Škrly. Nyní jsou aktéry dobře známé kuřimské kauzy týkající se neobvykle brutálního týrání chlapců Ondry a Jakuba. Případ spojený se zneužíváním důchodkyň objasnila policie před půl rokem. Až dnes jej zveřejnila. S kuřimskou kauzou nemá podle vyšetřovatelů ale záležitost nic společného.