Svolání mimořádného sjezdu zelených nemá v krajích velkou podporu

Praha - Návrh na konání mimořádného sjezdu Strany zelených (SZ) kvůli chování předsedy Martina Bursíka nemá v krajích velkou podporu. Ke svolání sjezdu vyzval v pondělí vedoucí zahraniční sekce SZ Jiří Čáslavka. Pro konání mimořádného sjezdu vyslovili jen lídři krajských organizací z Královéhradeckého a Jihomoravského kraje. Podle nich by se mělo vyjasnit, kdo za stranu mluví. Podporují přitom Bursíka.

Čáslavka tvrdí, že Bursík se za každou cenu snaží udržet ve vládě, k níž je prý loajálnější než k mateřské straně. Část straníků si myslí, že ministři za zelené porušili stranická usnesení, když minulý týden podpořili ve vládě hlavní česko-americkou smlouvu o radarové základně v Brdech. Pouze ministr školství Ondřej Liška se hlasování zdržel. Postoj ostatních zelených už kritizovala místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, poslankyně Věra Jakubková i někteří regionální lídři.

Z krajů často zní názor, že by si strana měla vyjasnit svůj postoj ve vztahu ke svým představitelům ve vládě a parlamentu, mimořádný sjezd by ale podle většiny krajských lídrů nic nevyřešil. Někteří přitom upozorňují, že strana by se nyní měla soustředit hlavně na podzimní volby do krajských zastupitelstev a Senátu. Podobně se dnes v otevřeném dopise ke svým straníkům vyjádřila i Kuchtová.

Bursík v pondělí uvedl, že svolání mimořádného sjezdu uvítá, pokud k němu ve straně bude vůle. V takovém případě by se podle něj měl sjezd konat ještě před podzimními krajskými a senátními volbami, aby si zelení ujasnili své postoje mezi sebou i před veřejností.

Vydáno pod