„Prahu kulturní“ pražští radní odmítli

Praha - Pražští radní dnes odmítli požadavky petice Za Prahu kulturní. Část kulturní scény v ní požadovala mimo jiné odvolání radního pro kulturu Milana Richtera, zrušení plošné dotace na vstupenku, oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení nebo pozastavení plánů na transformaci městských divadel. Odpověď organizátorům petice, kterými je Iniciativa za kulturu sdružující umělce, musí ještě schválit zastupitelé. Učiní tak nejspíše na své červnové schůzi.

O petici již jednali v dubnu, kdy splnění jejího obsahu odmítli, stejně jako dnes radní. Zasedání s bouřlivou debatou předcházel happening před pražským magistrátem proti současnému systému udělování kulturních grantů. Jeho kritici tvrdí, že nově zavedenou dotací na vstupenku magistrát navyšuje zisky soukromých kulturních institucí.

Richter ale opakuje, že nový systém je mnohem spravedlivější než předchozí. I po jeho změně rozhodují o třech čtvrtinách peněz odborníci v grantové komisi, čtvrtina objemu grantů putovala na dotace na vstupenku, říká Richter. Z těchto peněz mají podle něho prospěch i nezisková zařízení. Dalším změnám systému se ale nebrání, ovšem pouze, pokud předložený návrh opravdu povede ke zlepšení a bude objektivní.

Nespokojení umělci od 25. května svůj nesouhlas vyjadřují v rámci Dnů neklidu, na nichž vystoupilo několik desítek hudebníků, výtvarníků, tanečníků a divadelníků.

Ke Dnům neklidu se připojili také demonstranti v Uherském Hradišti a v Brně, kde protestovalo několik stovek demonstrantů.