Po měsíci rozmýšlení rozhodne Ústavní soud o regulačních poplatcích

Brno - Ústavní soud dnes rozhodne, jestli Češi budou i nadále platit regulační poplatky. Očekávané rozhodnutí o zdravotnické části vládní reformy mělo padnout původně již v dubnu, kdy soud návrh opozičních politiků na její zrušení projednával. Po výslechu premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka ho ale odložil na neurčito. Později pak stanovil termín 28. května. Výsledek hlasování ústavních soudců je těžké odhadnout, je ale pravděpodobné, že poměr pro a proti bude těsný.

Poplatky jsou věčné téma

Lidé v Česku od začátku roku platí 30 korun za návštěvu u lékaře, za ošetření na pohotovosti musí vynaložit 90 korun. Platí se i v lékárnách, a to 30 za každou položku na receptu. Pobyt v nemocnici přijde pacienta na 60 korun denně.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek po vyhodnocení prvního čtvrtletí fungování poplatků uvedl, že svou regulační funkci plní na výbornou a že by se mělo v jejich vybírání pokračovat.

Opozice má ale jiný názor. Úhrady za ošetření nebo recepty považuje za nehumánní, protisociální a navíc i protiústavní. Obrátila se proto na Ústavní soud. Spory kvůli regulačním poplatkům panují ale i mezi koaličními stranami. Lidovci a zelení vznesli návrhy na zrušení poplatků pro děti v předškolním věku a důchodce starší sedmdesáti let. Případné změny systému projednává také zdravotnická komise koaličních expertů, která by se znovu měla sejít v červnu.

Tři soudy a dvě rozhodnutí

Reforma veřejných financí jako celek vstoupila v platnost letos 1. ledna. Už loni ji ale napadli opoziční politici, kteří navrhovali zrušení celé reformy, případně jejích částí. Kvůli obsažnosti rozdělili ústavní soudci reformu na tři části - daňovou, zdravotnickou a sociální oblast.

Zrušení daňové části v lednu soud odmítl, rozhodnutí ve věci druhé, týkající se zdravotnictví, odročil s tím, že potřebuje formulovat své stanovisko. Po projednání sociální části reformy pak ústavní soudci zrušili ustanovení, podle něhož lidé za první tři dny pracovní neschopnosti nedostávají nemocenskou. Do nové vládní úpravy tak budou zaměstnanci od července pobírat na začátku nemoci 60 procent platu.

Opozice u Ústavního soudu
Zdroj: ČT24