Soud zrušil mužovo otcovství až po žádosti jeho „dcery“

Hodonín - Hodonínský soud zrušil otcovství Karla Nesvadby devatenáct let po narození jeho dcery. Otec se svou žádostí dvakrát neuspěl, přestože k dispozici byly i testy DNA. K soudu  se případ dostal až poté, kdy se na Nejvyšší státní zastupitelství obrátila Nesvadbova dcera.

Karel Nesvadba zjistil, že není otcem devatenáctileté Moniky z prvního manželství v roce 2003. Od té doby marně žádal soud o popření otcovství. O něj musí požádat buď oba rodiče, pokud jsou manželé, do půl roku od narození dítěte. Pokud manželé nejsou, pak je lhůta také půlroční ale od zápisu dítěte do matriky. Po jejím uplynutí je to možné pouze, pokud žádost o zrušení podá v konkrétním případě nejvyšší státní zástupkyně.

„Současný soudní systém je v otázce otcovství nastaven skutečně nepružně a často rozhoduje na úkor otců i matek. Jedna věc je ochrana práv dítěte, druhá ochrana práv rodičů,“ domnívá se Martin Jára z Ligy otevřených mužů.

Ministerstvo spravedlnosti ale změnu systému nechystá. Ministerstvo spravedlnosti změnu systému nechystá. Ročně přitom o popření otcovství požádá kolem tří set rodičů. Po kauze záměny dětí v třebíčské nemocnice počet žadatelů o testy otcovství pomocí DNA vzrostl na trojnásobek.